VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursfondsen plukken vlijtig eigen aandelen uit de markt

Nederlandse beursfondsen maken gretig gebruik van de lagere koers van het eigen aandeel. Het is inkopen geblazen. Dat hoeft niet altijd goed nieuws te betekenen.

Na de koersdalingen afgelopen tijd zien beleggers hun kans schoon om op koopjesjacht te gaan. En zij niet alleen. Ook beursfondsen profiteren van de lagere waarderingen door eigen aandelen in te slaan.

Zo had Philips nog maar nauwelijks bekend gemaakt een inkoopprogramma voor het eigen aandeel te starten of de eerste vijf procent was al binnen. Ongekend snel.

Ook KPN koopt de eigen stukken vlijtig in. Tussen 15 en 19 augustus plukte het beursfonds ruim zeven miljoen eigen aandelen uit de markt.

Er zijn meer kooplustigen te vinden op Nederlandse beurs. Ook Philips, Telegraaf Media Groep, Shell en Van Lanschot kondigden afgelopen weken aan dat zij aandelen gaan inkopen. Ahold doet het al.

De boodschap die de bedrijfsbestuurders willen afgeven is helder en duidelijk: door de koersval in de afgelopen weken zijn onze aandelen ondergewaardeerd.

Zetje helpt
De wetenschap is overwegend positief over het inkopen van aandelen. Na bekendmaking van aandeleninkoopprogramma´s stijgt het aandeel gemiddeld (ten opzichte van een index) met enkele procenten, zo blijkt uit verschillende onderzoeken.

Met uitzondering van Van Lanschot, dat tegelijkertijd met het inkoopprogramma de halfjaarcijfers bekend maakte, lijkt dit ook op het Damrak in de laatste weken het geval.

AandeelDatumRendementRend. indexVerschil
Philips *18 juli-0.95%-1.92%0.97%
Shell 11 augustus 2.26% 1.99%0.27%
Van Lanschot *16 augustus-2.26%-0.75%-1.51%
Telegraaf Media Groep17 augustus1.46%0.39%1.07%
*Zowel Philips als Van Lanschot kondigden hun aandeleninkoop aan op de dag van bekendmaking van de halfjaarcijfers. De koersreacties zijn daarom ook het gevolg van (tegenvallende) cijfers.

In eerste instantie lijkt een aandeleninkoop dus positief nieuws voor beleggers. Bestuurders laten zien hun aandeel goedkoop te vinden. Ze hopen beleggers ook positief te stemmen door de beurskoers iets op te jagen. Op langere termijn is het effect minder eenduidig


Een andere manier om dat te doen is verhoging van het dividend, maar daarvan is het effect toch meestal iets voor de langere termijn.

In ieder geval maakt het duidelijk dat bestuurders zich niet wagen aan geldverslindende overnames. Onderzoek toont aan dat veel overnames waarde vernietigen voor de biedende partij. Dergelijke overnames verhogen het prestige van het management, de aandeelhouder betaalt de rekening.

Maar er is een keerzijde. Blijkbaar weten bedrijven het hun toevertrouwde geld niet rendabel genoeg te spenderen. Niet via overnames en niet in de eigen organisatie. Een zwaktebod dus.

Philips ‘efficiënte balans'
Neem Philips. De onlangs aangetreden topman Frans van Houten geeft als reden voor het lijvige inkoop programma van 2 miljard euro - de beurswaarde van Philips is nu 13,8 miljard euro - een ´efficiëntere balans´ en het ´vertrouwen in winstgevende groei´.

Intussen wil de topman van Philips weer een koploper op het gebied van innovatie maken. Hij wil meer innovatieve producten maken en deze sneller op de markt brengen. Hiervoor wil hij 200 miljoen euro per jaar extra uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling.

Dat is 1 procent van de omzet van het concern en een tiende van de waarde van de aandeleninkoop.

Blijkbaar vindt het Philips-bestuur het genoeg om waarde te creëren. Want dat is de vraag die beleggers zich moeten stellen bij aandeleninkoop. Vindt een topman zijn aandeel werkelijk goedkoop, of heeft de onderneming last van ideeënarmoede?