VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Pas op de plaats centrale banken pakt voorlopig goed uit

De Fed start voorlopig geen nieuw opkoopprogramma en de ECB lijkt het rentewapen even te begraven. De centrale banken geven daarmee het stokje weer over aan de overheden en de markt.

Centrale bankiers bewandelen altijd een dun koord. Zij waken over de inflatie, maar willen tegelijkertijd de economische ontwikkeling niet te veel afremmen.

Verder leven centrale banken van hun geloofwaardigheid en politiek onafhankelijk optreden.

Een extreem lastige evenwichtsoefening. Financiële markten zijn meedogenloos en straffen elke foute stap van een centrale bankier af.

Dat de aandelenmarkten de laatste dagen weer in de lift zitten, kan toch ook zeker aan het slim manoeuvreren van de Fed en ECB worden toegeschreven. Zij nemen nu even gas terug en dat is precies wat beleggers nu even nodig hebben.

Fed
Fed-baas Ben Bernanke hield zich tijdens zijn speech vorige week in Jackson Hole, Wyoming op de vlakte over een nieuwe stimuleringsronde. De financiële markten hadden aanvankelijk wel ingezet op een ‘QE3’.

Het uitblijven hiervan in combinatie met wat optimistische geluiden van Bernanke over het langetermijnpotentieel van de Amerikaanse economie viel uiteindelijk toch in goede aarde.

Bernanke vergat immers niet zijn bekende zin te gebruiken dat de Fed er alles aan zal doen om de groei en de werkgelegenheid weer te herstellen.

Een nieuw verruimingsprogramma had averechts kunnen werken. Voor de Verenigde Staten staat er veel op het spel. De geloofwaardigheid van de dollar als internationale sleutelvaluta bijvoorbeeld.

Ebt dat vertrouwen weg dan zullen de Verenigde Staten uiteindelijk meer rente over hun schuld moeten gaan betalen. Tegen dergelijke effecten kan geen kwantitatief verruimingsprogramma op. Bernanke heeft dat goed aangevoeld.

ECB
ECB-president Jean-Claude Trichet lijkt inmiddels het rentebeleid wat meer richting de Fed-politiek te bewegen.
Waar de Fed de rente al lange tijd op 0 procent houdt en heeft aangegeven dat voorlopig vol te houden, heeft de ECB dit jaar al twee keer de rente opgetrokken tot 1,5 procent.

Hoewel de inflatie in het eurogebied boven de ECB-grens van 2 procent ligt, lijken nieuwe renteverhoging voorlopig niet aan de orde.

De groeivertraging in het eurogebied zal de inflatie afremmen. Financiële markten prijzen al langere tijd in dat de ECB voorlopig pas op de plaats zal maken.

Vluchthavens
Na vier extreem slechte weken wist de AEX vorige week eindelijk weer eens een positief weekresultaat neer te zetten.

Nu aandelen weer even gewild zijn, zien we vluchthavens als goud en de Zwitserse frank in prijs dalen.
Dit toont de toegenomen bereidheid van beleggers risico te nemen, al valt de prijsdaling van goud nog mee en zien we ook de Duitse rente niet al te veel oplopen.

Opvallend is verder dat op de markt voor bedrijfsobligaties er juist veel pessimisme heerst.
Beleggers moeten dat goed in de gaten houden. De obligatiemarkt geeft vaak een beter beeld van de risicoperceptie in de markt dan de aandelenbeurs.

Het is dus nog veel te vroeg te concluderen dat het gevaar voor een dubbele dip geweken is.
Een aardige indicatie van het vertrouwen van beleggers moet vandaag komen van de Italiaanse emissie van tienjaarspapier.

Het is de eerste emissie van Italië sinds de ECB via interventies de lange rente van Spanje en Italië probeert te drukken.