VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandelenzwendel per telefoon blijkt nog steeds lucratief

Aandelenzwendel via de telefoon. Het loont nog steeds. Jaarlijks gaan er honderden beleggers voor miljoenen euro's het schip in.

De website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) spreekt boekdelen.

De beurswaakhond geeft een waarschuwinglijst met tientallen kantoren die gehaaide verkopers in dienst hebben om argeloze beleggers in (uiteindelijk) waardeloze aandelen te praten. 

De lijst is nuttig maar deze zogenaamde ‘boiler rooms’, die vaak vanuit het buitenland opereren,  veranderen even snel als makkelijk van naam (en adres) als de AFM voor ze waarschuwt.

Werkwijze
Boiler rooms richten zich vooral op het aanbieden van goedkope beursgenoteerde aandelen (‘penny stocks’) vaak met een notering aan de ‘pink sheets’, een ongereguleerde beurs in de Verenigde Staten.

De argwanende belegger wordt overgehaald om eerst met een kleine positie te beginnen. Het pink sheet aandeeltje wordt vervolgens door de boiler room omhoog gestuwd op de beurs.

De volgende stap is dat de belegger wordt overgehaald om met een groter bedrag in te stappen omdat de koers nog verder kan stijgen.

Kopen is relatief eenvoudig, verkopen niet. De aandelen blijken vaak onverkoopbaar. Sterker nog, er wordt soms gedreigd dat het bedrijf failliet zal gaan als beleggers niet nog meer aandelen koopt. In dit stadium wordt de druk zeer hoog opgevoerd: de boiler room komt dan pas echt op stoom.

Andere strategie
Naast penny stocks komen boiler rooms met aandelenaanbiedingen die op korte termijn een beursnotering zullen aanvragen. De website oogt professioneel maar de potentiële beurskandidaat, heeft nauwelijks activiteiten of bestaat niet eens. Zodra beleggers geld hebben overgemaakt verdwijnt de website plots.
 MEER OVER BOILER ROOMS
-Woensdag 14 september tussen 16.00 en 18.00 uur organiseert de AFM een informatiebijeenkomst over boiler rooms.

-Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar
onder vermelding van ‘fraudebijeenkomst’.

-Vermeld uw naam, adres, telefoonnummer en de namen van de personen die met u meekomen.

Boiler room organisaties zijn zeer creatief en hebben een lang geheugen. Ze weten eerdere slachtoffers nog jaren later te vinden om ze opnieuw in de val te lokken.

Dit keer spelen ze het spel in tegengestelde richting. Slachtoffer worden per telefoon benaderd. De beller biedt zich aan als koper voor de ‘waardeloze’ aandelen.

Een belangrijke investeerder zou de meerderheid willen verkrijgen in de onderneming en wil daarom een fikse premie boven de beurskoers bieden.

Er is een voorwaarde: eerst moet er een fee van duizenden dollars worden overgemaakt om de aandelen geregistreerd te krijgen bij een broker.

Nadat het geld is overgemaakt is de aandelenzwendelaar met de buit vertrokken. De belegger blijft achter met een tweede kater.

Pump and Dump
Ook worden er penny stocks aangeboden via de fax en e-mail; dit is geen boiler room maar een ‘pump and dump’-strategie. Zo ontvangt de VEB regelmatig nachtelijke faxen van Swiss Money Report (SMR) en andere dubieuze partijen.

Het heeft er alle schijn van dat deze partijen gratis ‘tips’ geven om te beleggen in kleine illiquide, maar ‘veelbelovende’ (pink sheet) aandelen. Zodra de slachtoffers zijn ingestapt, en de koers opveert, stappen de tipgevers zelf met een mooi rendement uit het aandeel.