VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grillige beurs niet zaligmakend meer voor groeibedrijven

Belgisch beursfonds Omega Pharma wordt van de beurs gehaald door Ceo en oprichter Marc Coucke. De beurs is volgens Coucke niet meer de geschikte financieringsbron om het bedrijf verder te laten groeien. Zet Coucke een trend?

Marc Coucke had zijn Omega Pharma aan de Belgische beurs gehouden, maar het kortetermijndenken van beleggers in beursfondsen leent zich daar blijkbaar niet langer voor.

Coucke heeft behoefte aan rust rond zijn bedrijf, zonder al die forse koersuitslagen. Dat laatste schrikt langere termijninvesteerders alleen maar af.

En investeerders heeft Omega Pharma nodig. De leverancier van geneesmiddelen en gezondheidsproducten staat volgens Coucke aan de vooravond van grote investeringen in merken en geografische expansie.

Het is volgens de ondernemer niet goed te voorspellen wanneer deze investeringen rendabel zullen zijn. Geen zaak voor kortetermijnbeleggers dus.

Voorwaarden
Het gerucht van een beursaftocht van Omega Pharma ging al langer en is nu officieel in gang gezet.
Coucke stelt wel een aantal voorwaarden. Een daarvan is dat de Bel20, de Belgische beursindex, niet meer dan 10 procent daalt.

Coucke biedt een premie van 5,51 procent boven de beurskoers, maar dekt zichzelf dus ook in voor korte termijnbewegingen.

Een andere voorwaarde is dat de bieder 90 procent van de stukken krijgt aangemeld. Marc Coucke houdt via zijn beleggingsvehikel Couckinvest al 30 procent van de aandelen.

Financiering
Couckinvest zal het bod op de resterende stukken van circa 600 miljoen euro financieren met een banklening, een kapitaalinjectie van private equity partij Waterland en de hulp van een beperkte groep mede-investeerders.

 Arseus
-Waterland, Couckinvest en Omega Pharma zijn geen vreemden van elkaar.

-Het beursbedrijf Arseus is een afsplitsing van Omega Pharma en zowel Couckinvest (11,3 procent) als Waterland (26 procent) zijn grootaandeelhouder in Arseus.

-Waterland verkreeg zijn belang door de stukken van Omega Pharma over te nemen en ook een plukje van Couckinvest te kopen.

-Mocht Waterland zijn belang in Arseus willen verkopen dat moet het Omega Pharma maximaal 2,75 euro per aandeel Arseus betalen, afhankelijk van de creatie van aandeelhouderswaarde.

-Nu Waterland voor waarschijnlijk iets minder dan de helft eigenaar wordt van Omega Pharma wordt dat een vestzak-broekzak-verhaal.
 
Waterland wordt daardoor een belangrijke aandeelhouder van Couckinvest, iets wat de Europese mededingingsautoriteiten nog moeten goedkeuren.

Het Nederlandse slaagde er dit jaar in liefst 1,1 miljard euro op te halen voor de start van een nieuw investeringsfonds.

Vooral institutionele beleggers, zoals verzekeraar Delta Lloyd en zakenbanken Credit Suisse en JP Morgan, hebben geld overgemaakt naar Waterland.

Ook zij zijn de grillen van de beurs zat en investeringen liever voor de wat langere termijn buiten de beurs om.

Voor een goed idee is altijd wel geld, zo blijkt. Waterland richt zich op gewilde langetermijnthema's als outsourcing, vergrijzing, gezondheidszorg, vrije tijd en duurzaamheid.

Een deel van de opbrengst voor het nieuwe fonds zal worden aangewend voor de beursaftocht van Omega Pharma.

Voors en tegens beursnotering
De beurs is bij uitstek de plek om geld op te halen via de uitgifte van aandelen. Nadeel is dat indien de beurskoers onverhoopt laag staat bestaande aandeelhouders de winst bij een emissie dan flink zien verwateren. Een emissie kan dan mislukken.

Door Omega Pharma van de beurs te halen gooit Coucke wel het uithangbord van zijn bedrijf weg.
Een beursnotering wordt over het algemeen toch als een kwaliteitsstempel gezien en maakt het makkelijker gekwalificeerd personeel aan te trekken.

Daar staat het grote nadeel tegenover dat beursbedrijven behoorlijk met de billen bloot moeten en informatie dienen prijs te geven die ze concurrentie liever hadden onthouden.

Een beursnotering kost verder ook veel geld en tijd. Het voordeel daarvan is wel weer dat het de onderneming scherpt houdt.