VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zijn aandelen nu goedkoop?

Na een paar desastreuze beursdagen is een aantal Nederlandse ondernemingen de bodem van maart 2009 voorbij. De zoektocht naar nieuwe dieptepunten is begonnen.

De Amerikaanse werkloosheid blijft torenhoog, voortwoekerende schuldencrisis in Europa en uitblijvende oplossingen voor beide problemen. Het is beleggers momenteel zwaar te moede.

Inmiddels staan diverse signalen op even fel rood als in maart 2009. Toen, een half jaar na de val van Lehman Brothers bereikte de beurs zijn bodem, om vervolgens fors te klimmen. 

Nu, tweeënhalf jaar na dato is een aantal beursfondsen weer teruf bij af. Een overzicht in vogelvlucht. 
Grootste dalers onder de
hoofdfondsen vanaf 9 maart 2009
PostNL -14.8%
Air France-KLM-17,7%
ArcelorMittal +2.0%
Ahold+3,2%
Reed Elsevier+15,5%
AEX sinds maart 2009: +51,7%

Rake klappen
Het zal niet verbazen dat financiële instellingen en bouwers zuchten onder de onrust en het tanende consumentenvertrouwen.

Maar ook de zwaar cyclische bedrijven als Air France-KLM en Wavin hebben het zwaar. De koersen van beide aandelen noteren nu lager dan het dieptepunt van de AEX dat 9 maart 2009 werd bereikt.

SNS Reaal (+12%) trekt de kar naar lager gelegen gronden voor de financials. De koers is ongeveer een kwartje verwijderd van de stotkoers van 9 maart (1,86 euro). Onderliggend weet de instelling wel al redelijk te draaien, maar steeds is daar weer dat vastgoed heet.

Aegon en ING staan ook nog boven hun maart bodem. De grootste bank-verzekeraar lijkt echter het meeste vertrouwen van beleggers te hebben gekregen. Met een plus van 165 procent is het fonds meer dan het dubbele waard dan in maart, AEGON de helft. Misschien omdat ING bereid is om dan de Europese Commissie eist.