VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Markten verwachten teveel interventies van centrale bankiers

Iedere keer als centrale bankiers in de openbaarheid verschijnen zitten markten in spanning. Er wordt actie verwacht en wel op korte termijn. Of dat gezond is blijft de vraag.

Ze hebben inmiddels een haast onaantastbaar aura aangemeten gekregen als rots in de branding op de financiële markten: Ben Bernanke en Jean-Claude Trichet.

Echt blij zijn de centrale bankbazen daar niet mee. Maar wellicht hebben ze zelf bijgedragen aan hun nadrukkelijke aanwezigheid.

Eerst hozen
Dat de bankiers momenteel een prominente rol spelen lijkt logisch. Het is nu vooral een kwestie van hozen om de economie aan de praat te houden en landen overeind te houden. En dat vraagt om korte termijn-maatregelen.

Fed-voorzitter Ben Bernanke de vinger aan de trekker te houden. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken overweegt onorthodoxe actie om het economisch herstel nieuw leven in te blazen.

De Europese Centrale Bank blijft intussen bezig om voor miljarden aan vooral Italiaanse staatsobligaties op te kopen.

Tussen de regels door
Het maandelijkse rentebesluit van de ECB heeft deze maand geen veranderingen in de rente opgeleverd. De markten zijn vooral benieuwd naar het oordeel van ECB-president Trichet over de huidige stand van de economie, de schulden en de vorderingen bij het vinden van oplossingen.

Naarstig zal gespeurd worden naar een aanwijzing waaruit een renteverlaging op korte termijn zou kunnen blijken.
Andere rol

Andere rol
Dat verwachtingspatroon typeert de snel veranderde rol van centrale bankiers. Vroeger opereerden deze heren op de achtergrond, hun naam was bij het grote publiek nauwelijks bekend.

Inmiddels zijn ze iedere dag in het nieuws en zijn hun interventies in de financiële markten talrijk. En dat levert ook kritiek op, zoals van de Belgische econoom Geert Noels. Die noemt centrale bankiers onverholen "."

Zij zouden veel te veel ingrijpen om de normale economische cyclus te beïnvloeden. Een schokvrije economie met stabiele groei zou daarbij het streven zijn.

De weg naar een dergelijke "airco-economie" brengt volgens de econoom meer kwaad dan goed. Door economieën op korte termijn teveel aan te vuren zouden in het verleden bubbels zijn ontstaan. Denk aan de lage rente in 2001 die uiteindelijk de basis vormde voor de huizenbubbel.

In de coulissen
Voor centrale bankiers Trichet en Bernanke is het een krachttoer om markten op lange termijn gezond te houden zonder onrust of teleurstelling te veroorzaken op korte termijn. Steeds als de heren in de openbaarheid komen worden ingrepen verwacht.

In die zin zou het niet slecht zijn als de centrale bankiers weer meer op de achtergrond gaan opereren. Voor Jean Claude Trichtet is dat geen probleem. Over een dag of vijftig zwaait de Fransman af en maakt hij plaats voor de Italiaan Draghi.