VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Banken houden uitverkoop nu Grieks failliet bespreekbaar lijkt

In turbulente tijden went het ondenkbare sneller dan gedacht. Een faillissement van Griekenland is inmiddels geen politiek taboe meer. Banken nemen verdere voorzorgsmaatregelen. Kleiner is nu echt fijner.

Het had één van de lessen uit de kredietcrisis moeten zijn. Banken die te groot zijn om gered te worden zijn gewoonweg te groot.

Nooit meer mocht een bank- of verzekeringsfaillissement zulke forse rekeningen bij reddende overheden mogen neerleggen als in de gevallen van AIG, Hypo Real Estate, Fortis en Royal Bank of Scotland.

Too big to fail zou niet meer mogen en dus zouden de immense conglomeraten hun balans moeten inkorten.

Naarmate de herinnering aan de kredietcrisis wat verzwakte bleek die les minder goed geleerd. Zo is de Franse bank BNP Paribas de grootste westerse bank ter wereld met een balanstotaal van circa 2000 miljard euro.

Het eveneens Franse Credit Agricole is nummer vier op de lijst van grootste banken naar balanstotaal. De Amerikaanse Bank of America werd tijdens de kredietcrisis zelfs een stuk groter door onder andere de overname van zakenbank Merril Lynch. Net als Citigroup behoort het tot de tien grootste van de wereld.

Verandering
Conclusie moet zijn dat de roep om kleinere, minder risicovolle banken tot nu toe niet het gewenste effect heeft gehad. Maar de recente onrust op de financiële markten lijkt daar verandering in te brengen.

Banken als BNP Paribas en het ook grote Société Generale kreeg flinke afranselingen op de beurs vanwege hun blootstelling aan de probleemlanden als Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland en Italië.

Ten opzichte van het reusachtige balanstotaal zijn de belangen die de bank in deze landen heeft maar klein. Maar afgezet tegen het eigen vermogen zijn het forse bedragen.