VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Prijsvechters drukken kosten online beleggen verder omlaag

De concurrentiestrijd tussen online brokers gaat verder nu twee nieuwkomers hun tarieven drukken. Online doe-het-zelf-beleggers wordt uitbundig het hof gemaakt.

Terwijl marktleider BinckBank niet meer gelooft in sterke groei van het aantal klanten in Nederland voeren nieuwkomers de strijd om de doe-het-zelf-beleggers op om extra klanten binnen te halen.

Afgelopen tijd hebben twee van die spelers de kosten verlaagd om nieuwe klanten te lokken en bestaande klanten tot meer transacties te verleiden.

Zo heeft Saxobank . Het minimumtarief is teruggebracht van 12 euro naar 5 euro. Het grootste deel van de klanten van BinckBank betaalt 10 euro per aandelentransactie.

Volgens Jorrit Baerends, oprichter van online kostenvergelijker , is SaxoBank hierdoor in veel gevallen de goedkoopste broker voor Nederlandse aandelentransacties.

Baerends: "Saxo Bank mengt zich hiermee nog nadrukkelijker in de brokerstrijd. De tariefsverlaging heeft veel invloed op de kleinere orders, dus dit is zeker een positieve ontwikkeling voor beleggers. "

Wel wijst Baerends op het relatief hoge minimale storting die Saxobank van beleggers vraagt. Om een rekening te openen moeten beleggers minimaal 10.000 euro storten.

MijnBroker
Ook de dit jaar toegetreden prijsvechter MijnBroker drukt zijn tarieven. MijnBroker heeft het bewaarloon afgeschaft en bevindt zich daarmee in het gezelschap van Today's Brokers, Lynx en SaxoBank.

Voor MijnBroker is het de in korte tijd. Eerder verlaagde het de kosten voor handelen in opties.

Marktleider BinckBank lijkt niet al te bezorgd te zijn over de aanvallen van kleine prijsvechters. Het neemt daarbij de situatie in de Verenigde Staten .

Onder een bepaald prijsniveau zijn de kosten voor beleggers niet langer de belangrijkste prikkel om over te stappen naar een concurrent. Service en kwaliteit van het platform spelen worden dan belangrijker, aldus de broker.

Als BinckBank nog zoekt naar nieuwe klanten dan denkt het die vooral te kunnen halen bij de traditionele grootbanken als ING, ABN Amro en Rabobank. Recent heeft het nog om alle partijen te bewegen de hoge overstapkosten te verlagen.

Bij een wisseling van broker rekenen, met name grootbanken, forse kosten om de portefeuille over te boeken. Veel typische online brokers nemen (een deel van) die kosten voor hun rekening.