VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Webwinkels lakmoesproef onder vastgoedfondsen

Vastgoed lijkt een degelijke belegging in onzekere tijden. Zeker winkelvastgoed is populair onder beleggers. Juist in dit segment schuilt een groot gevaar: de webwinkel.

Zelfs bij de huidige economische teruggang gaan online verkopen een snelle groei doormaken, zegt onderzoeksbureau McKinsey.

Hoewel lastig te meten wordt aangenomen dat inmiddels ongeveer de helft van de totale retailomzet beïnvloed wordt door voorafgaande online oriëntatie.

Verschuiving
Een steeds groter deel van de winkelomzet verschuift naar internet. Vorig jaar is er in Nederland ruim 8 miljard euro online omgezet, wat bijna 10 procent is van de totale detailhandelsomzet. Nederland loopt daarmee voorop in Europa.

Technologische innovaties zullen ertoe leiden dat het feitelijke aankoopproces en de afhandeling veiliger en eenvoudiger zal gaan, waardoor online shoppen steeds meer mensen zal aanspreken.

Die enorme verandering is van grote invloed op winkelvastgoed. De grote beursgenoteerde vastgoedfondsen als , en hebben de afgelopen jaren hun portefeuilles verschoven van kantoren naar het meer defensieve winkelvastgoed.

Dat pakt tot op heden goed uit, maar nieuwe uitdagingen staan voor de deur. De genoemde vastgoedreuzen zijn goed geografisch gespreid, maar wat in Nederland gebeurt zal ook zeker gaan plaatsvinden in andere nu nog minder digitaal ontwikkelde landen.

Deze trend is al duidelijk zichtbaar. Steeds meer retailers in Europa zien internet als een belangrijke aanvulling op hun fysieke winkelstrategie.

Antwoord
De bekende internationale makelaar Jones Lang LaSalle zegt in zijn RetailmarktSpecial dat 'merkbeleving en winkelervaring' het antwoord van de fysieke winkels gaan vormen op het succes van internetwinkels.

De consument van de toekomst kiest meer dan ooit een winkelgebied uit waar de beleving het nadrukkelijk wint van andere verkoopkanalen zoals internet.

Wie hier dus goed op inspeelt kan van de digitale revolutie profiteren. De verwachting is dat vooral de wat kleinere winkelcentra en de specialistische winkels het moeten afleggen tegen grote winkelgebieden.

De grote vastgoedfondsen lijken wat dat betreft goede papieren te hebben. Vooral Corio en Unibail Rodamco zetten in op grote winkelcentra. Unibail Rodamco is zelfs druk bezig winkelvastgoed dat niet in het lange termijnplaatje past te verkopen.

Als antwoord op de digitale revolutie zegt Corio dat winkelcentra een favoriete ontmoetingsplek voor mensen moet worden. "Winkelcentra zullen interactiever worden, waarbij sociale media een belangrijke rol gaan vervullen", aldus Corio, die daarmee de visie van Jones Lang LaSalle onderstreept.

In de gaten houden
Door de onzekere aandelenbeurs en de lage rendementen op Nederlandse staatsobligaties kijken beleggers naar alternatieven. Vastgoedfondsen bieden nog altijd aantrekkelijke dividendrendementen, maar de risico's zijn vaak navenant groot.

Zeker nu het economisch minder goed gaat kan internet het kaf van het koren scheiden.