VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kritiek op kredietbeoordelaars groeit opnieuw na afwaardering Italië

Opnieuw eist een kredietbeoordelaar de hoofdrol op in de voort sluimerende schuldencrisis in Europa. Tot chagrijn van de Belgische topeconoom Paul de Grauwe die de instituten al langer niet meer serieus neemt.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's maakt dinsdag bekend dat het de kredietwaardigheid van Italië verder verlaagt.

S&P heeft twijfels over de zwakke economische groei en het hoger dan verwachte overheidstekort van Italië.

Na afwaarderingen van onder meer Ierland, Spanje, Portugal en Griekenland is dit de zoveelste keer dat een kredietbeoordelaar een hoofdrol opeist in de voortwoekerende schuldencrisis.

Deze keer kwam de afwaardering als een verrassing. Vorige week werd bekend dat een andere kredietbeoordelaar, Moody's, een verlaging van de Italiaanse kredietstatus overwoog. Het agentschap liet weten meer tijd te nemen voor een dergelijke beslissing.

Boodschapper
Kredietbeoordelaars liggen sinds de kredietcrisis onder vuur. En ook nu ligt het gevaar op de loer dat de boodschapper de schuld krijgt. De Belgische econoom kan in ieder geval niet verdacht worden van dergelijke primaire sentimenten.

Hij is al lange tijd verklaard tegenstander van de praktijken van partijen als S&P, Moody's en Fitch. De Grauwe legt uit.

U heeft het niet zo op kredietbeoordelaars?
'Ik was verbouwereerd nadat ik onlangs een gesprek met iemand heb gehad die voor zo een rating agency werkt.

Het bureau had één persoon in dienst voor vijf landen in Europa: Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en België. Die jongen spreekt de taal van die landen niet eens. Amateuristisch gewoon.

 

Maar het is een gegeven dat deze bureaus zich laten leiden door de markt en enkel reactief zijn. Ze voegen qua verschaffing van informatie niets toe en versterken alleen de bewegingen in de markt. De wereld is eigenlijk beter af zonder.

Denkt u dat we ooit van ze af komen?
‘Wat kredietbeoordelaars sterk maakt, is het feit dat ze worden gebruikt door belangrijke instanties als de ECB en toezichthouders.

Binnenkort in VEB-magazine Effect

Uitgebreid interview met Paul de Grauwe
Ook pensioenfondsen hebben afgesproken dat ze moeten verkopen als een belegging een bepaalde rating niet meer heeft.

Je geeft eigenlijk je beleid uit handen: een Amerikaanse kredietbeoordelaar bepaalt dan wat een Nederlands pensioenfonds moet verkopen.

Het is bovendien kwalijk omdat er een sterk procyclisch effect van uit gaat, iedereen verkoopt immers bij een verlaging van de rating waardoor de obligatie harder daalt. Wat we moeten doen is systematisch die ratings niet meer gebruiken.'

Ten slotte. Is de toekomst werkelijk zo somber als financiële markten nu voorspellen?
‘We zitten natuurlijk niet goed met de schuldencrisis, maar te veel pessimisme is ook niet goed.

Daarbij is natuurlijk wel de ironie dat de ECB de instrumenten heeft om de problemen op ordentelijke wijze te beheren, maar deze wordt geremd door allerlei fobieën zoals inflatiegevaar.'