VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Buitenwereld trappelt van ongeduld in Griekse schuldenkwestie

Pappen en nat houden, zo kabbelt Europa verder. Grote instanties als het IMF en de ECB eisen meer daadkracht. Een korte opsomming van de verschillende visies op het Europese schuldenprobleem.

Een volgend hoofdstuk in de Europese tragedie is geschreven met de verlaging van de kredietstatus van Italië.

Volgens het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor's zal het voor Italië lastig worden de bezuinigingsdoelstellingen te halen nu de economie flink is afgekoeld.

Het eurogebied dreigt daarmee in een neerwaartse spiraal van bezuinigingen en groeivertraging weg te glijden.

Gezaghebbende instanties en personen hebben zo hun eigen kijk, op wat er nu moet gebeuren om erger te voorkomen. Deze visies lopen nogal uiteen, wat de ‘oplossing' zeker niet dichterbij brengt.

ECB
De Europese Centrale Bank doet alles wat in haar macht ligt om de financiële markten, inclusief de interbancaire geldmarkten, goed te laten blijven functioneren.

Waar marktpartijen het laten afweten schuldpapier van de zwakke Europese landen op te kopen, spring te ECB bij.

Door zich als koper op de markt voor staatsobligaties te begeven drukt de ECB de rentes en kunnen deze landen tegen aanvaardbare prijzen geld uit de markt blijven halen.

Toch wil de ECB hier niet te lang mee doorgaan om de pressie op de politiek te houden de economie structureel sterker te maken.

Verenigde Staten
De Amerikaanse minister van financien Timothy Geithner toonde zich allerminst blij met het gebrek aan samenwerking in Europa.

De Amerikanen willen dat de Europese landen er meer geld tegen aan gooien en koste wat het kost voorkomen dat Griekenland failliet gaat en de eurozone uit elkaar valt.

Eigen belang speelt hier een grote rol. Amerikaanse banken zouden nogal wat credit default swaps in de markt hebben gezet.

Bij een daadwerkelijk Grieks faillissement zou de Amerikaanse belastingbetaler weer in de buidel moeten tasten.

IMF
Het IMF zet graag de druk op de ketel en verlangt dat Griekenland harder gaat bezuinigen om de afspraken na te komen en voor de volgende tranche aan noodhulp in aanmerking te komen.

Of het IMF daarmee haar doel bereikt is de vraag. Juist hierdoor nam de speculatie op een Grieks faillissement toe.

Roubini
Volgens de bekende Amerikaanse econoom Nouriel Roubini moet Griekenland snel uit de euro stappen. De Griekse concurrentiepositie is volgens Roubini veel te zwak om binnen het eurogebied te overleven.

Alleen via een devaluatie van de valuta krijgt het land tijd orde op zaken te stellen. Dat moet dan dus de drachme worden.