VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

‘Operatie Twist' voorbode van extra stimuleringsmaatregelen Fed

Betrouwbaar, saai en voorspelbaar. Dat zouden centrale bankiers in het ideale geval willen zijn.
En dat was ook de actie van de Amerikaanse bankiers, de Fed dinsdag. Het was ook vooral een opmaat naar nieuwe acties.

De Fed trekt 400 miljard dollar uit om langlopende obligaties op te kopen. Dit bedrag wordt gefinancierd via de verkoop van kortlopende leningen.

Aandelenbeurzen dalen in reactie fors, vooral op de zorgwekkende woorden van de Fed over de economie.

Operatie Twist was door de financiële markten al langer voorzien. Het is een oude truc die ook al eens in 1961 is ingezet. Beleggers hadden al vorige maand gerekend op deze maatregel en dat maakte bekendmaking van de Operatie Twist even afgesleten als de gelijknamige hit van Chubby Checker.

Rente moet kennelijk nog lager
Doel van de hele operatie is de lange rente van zowel staatspapier, bedrijfsobligaties, hypotheekleningen en consumentenkrediet verder omlaag te krijgen.

Een nog lagere rente zou bedrijven en consumenten nu eindelijk eens moeten overhalen om te investeren en grote aankopen te doen.

Via ‘Twist' zou er geen extra geld bijgedrukt worden. In de praktijk gebeurt dat uiteindelijk wel omdat langlopende leningen nu eenmaal veel langer op de balans van de Fed bivakkeren dan kortlopende.

De Fed zal in oktober beginnen met de ‘omruilactie', die waarschijnlijk in juni 2012 zal zijn afgerond. De gemiddelde looptijd van de obligatieportefeuille van de Fed zal stijgen van 6,3 jaar naar 8,3 jaar.

Marktreactie
Op de obligatiemarkt ging het gelijk de ‘goede' kant op, want de tienjaarsrente daalde meteen naar het laagste niveau ooit. De dertigjarige rente zakte met 20 basispunten tot 3,01 procent.

Aandelenbeurzen reageren op alle continenten met dalingen van procenten tegelijk.

Fed-voorzitter Ben Bernanke had juist gehoopt dat de maatregel beleggers aan zou zetten meer risico te nemen. De rentevergoeding op Amerikaanse obligaties is namelijk niet de moeite waard en in reële termen is het rendement zelfs negatief.

Tegen beter weten in
Bernanke had beter moeten weten en waarschijnlijk wist hij ook wel dat Operatie Twist niet voor de ommekeer zou zorgen.

Hoe laag moet de lange rente immers zijn om bedrijven en consumenten over de streep te trekken een investering te doen of een huis te kopen?

Het vertrouwen ontbreekt simpelweg. Mensen zijn niet zeker van hun baan en bedrijven investeren niet. Een iets lagere rente zal deze situatie niet zo maar omkeren. Japan is daar al jaren een voorbeeld van.

Voorbode QE3
Het feit dat de Fed significante neerwaartse risico's voor de Amerikaanse economie ziet, helpt zeker niet het vertrouwen te herstellen.

Gezien de huidige grote onzekerheid hoopt de markt op een meer onverwachte zet van de Fed. En dan wordt al snel gedacht aan een nieuwe opkoopronde, oftewel Quantitative Easing 3 (‘QE3').

Het heeft er alle schijn van dat het die kant op gaat en de Fed de markt daar op voor bereidt. Zeker nu de Fed zo negatief praat over de economie.

Het lijkt er ook sterk op dat Bernanke er nog wat omheen draait om niet al zijn kruit te verschieten.
Indien de Amerikaanse economie daadwerkelijk in recessie geraakt hebben Bernanke en de zijnen ten minste nog wat om de markt mee te ‘verrassen'.

Het zal beleggers in ieder geval wel benauwen dat de gereedschapskist van de Fed bijna leeg is en dat ook de
politiek geen kant-en-klare oplossing heeft om het vertrouwen te herstellen.

Dalende aandelenkoersen helpen wat dat betreft ook zeker niet. Wordt dus vervolgd: "Let's Twist again".