VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DNB-president: Nederlandse banken zullen grote crisis goed doorstaan

Nederlandse banken hebben genoeg vet op de botten om een grote crisis te doorstaan, zo liet DNB-president Klaas Knot weten vanuit Washington. Intussen wordt de druk op Europese beleidsmakers verder opgevoerd.

Of Griekenland de huidige crisis in de eurozone overleeft is voor bankpresident Knot .

Over Nederlandse banken is Knot . Op de vraag van de NOS of Nederlandse banken een nieuwe grote crisis goed kunnen doorstaan antwoordde hij bevestigend.

"De Nederlandse banken hebben genoeg vet op de botten om een behoorlijke tegenslag te kunnen weerstaan", aldus Knot vanuit Washington waar hij de jaarlijkse vergadering van het IMF bijwoont. De bankpresident zei ook dat Nederlandse banken "goed op schema liggen om hun kapitaal significant te versterken."

De woorden van Knot zijn een steun in de rug van de nederlandse banken. Ook zij worden de laatste tijd hard afgestraft door beleggers, zij het minder dan bijvoorbeeld Franse en Belgische branchegenoten.

Zestien Europese banken blijken momenteel echt in problemen. De Europese Commissie liet vrijdag nodig zullen hebben. Het gaat hier waarschijnlijk om Griekse en regionale Spaanse en Duitse banken.

Druk fors opgevoerd
Intussen wordt de druk op Europese beleidsbepalers omgevoerd om snel actie te ondernemen. Vooral de Amerikaanse minister van financiën Geithner schuwt de grote woorden niet. Hij vreest een "run op de banken en catastrofaal grote risico's."

Dergelijke uitspraken zijn zwaar genoeg om de beurzen maandag nog nerveuzer te maken, zo zal ook Geithner zich realiseren. De Amerikanen zijn inmiddels meer dan bezorgd over trage besluitvorming in Europa. Eigenlijk verwachten ze nog dit weekend al actie.

Ook de president van de Chinese centrale bank sprak zijn zorgen uit. Hij vreest dat de eurocrisis overslaat naar een mondiale crisis.

IMF-bazin Christine Lagarde ziet een grotere rol weggelegd voor het Internationaal Monetair Fonds in bestrijding van de eurocrisis. De dreiging van een mondiale crisis zou die rol rechtvaardigen volgens Lagarde.

Op de keper beschouwd is de aangeboden IMF-hulp een nieuw signaal dat niet langer wordt geloofd dat Europa zijn eigen problemen kan oplossen. Het is bovendien de zoveelste prikkel voor Europese politici om tot majeure acties te komen.

Nog niet zo lang geleden was hulp van het IMF voorbehouden aan minder ontwikkelde economieën in financiële problemen. Bijstand van het fonds uit Washington betekent behoorlijk gezichtsverlies.

Reactie Europa
Wat stelt Europa daar tegenover? In ieder geval meer snelheid in besluitvorming. Volgens eurocommissaris Olli Rehn van Monetaire zaken zullen al Europese landen binnen een week de plannen van 21 juli goedkeuren.

Het gaat dan vooral om het optuigen van een nieuw noodfonds, het EFSF, dat eurolanden sneller -ook preventief- financieel kan ondersteunen in tijd van nood.

Tot nu leek het erop dat nationale parlementen uit de eurozone tot half oktobernodig zouden hebben om te beslissen over het eerder een nieuw miljardenpakket.

Hefboom uit de kast
Het in juli overeengekomen noodfonds had een omvang van 440 miljard. Dat is volgens veel marktkenners inmiddels veel te klein nu ook Italië door financiële markten op de korrel wordt genomen. Om het fonds te vergroten zal nieuwe politieke besluitvorming nodig zijn. Dat kost tijd en ligt moeilijk, ook al omdat landen niet tot in het oneindige miljardengaranties kunnen blijven afgeven.

En dus opnieuw rond. De Amerikaanse minister van financiën wil een hoofdrol voor de Europese Centrale bank. Die zou het geld uit het ESFS-steunfonds kunnen gebruiken om een veelvoud daarvan uit te lenen aan landen of banken in problemen. Geithner hanteerde eenzelfde strategie drie jaar geleden om de paniek na het faillissement van Lehman te beteugelen.

Dat zou betekenen dat de ECB meer gaat lijken op een ‘normale' commerciële bank. Die banken halen eigen vermogen binnen en lenen bijvoorbeeld tien keer zoveel uit. Dat gebruik van (vaak gigantische) hefbomen was één van de oorzaken van de financiële orkaan drie jaar geleden. Banken bleken iedere euro aan eigen vermogen wel dertig keer uit te lenen. Mede daardoor waren ze absoluut niet in staat forse klappen op te vangen.Zou de hefboom (in afgeslankte vorm) nu deel van de oplossing worden?