VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Splitsen in tijden van crisis

In volle crisis trekt niemand graag de portemonnee. Grote overnames zijn dan ook relatief schaars. Ambitieuze bestuurders rest een andere manier om zich te onderscheiden: het eigen bedrijf opsplitsen.

Nee, Shell heeft geen plannen om zichzelf op te splitsen, zo benadrukte topman Peter Voser onlangs in een interview met the Wall Street Journal.

Dat de mogelijkheid tot splitsing van het energieconcern überhaupt is opgeborreld heeft alles te met recente ontwikkelingen in de sector.

Een drietal energiebedrijven kondigden deze zomer aan een deel van het bedrijf apart in de markt te zetten.

Het meest tot de verbeelding spreekt het voornemen van om zichzelf op te splitsen in twee beursbedrijven, een voor boren en een voor raffinage.

Uitgevers, voeding en meer
De splitsingsdrang blijft niet beperkt tot de grote energieconglomeraten. Ook media-imperium , voedingsconcern en industrieel concern lieten weten zichzelf in stukken te willen hakken. Eerder dit jaar kozen Fiat, , en ook al deze route.

In lang niet alle gevallen kiezen bedrijven vrijwillig voor een splitsing. Activistische aandeelhouders hebben de scheiding afgelopen tijd met succes op de agenda weten te plaatsen. Bij zowel TNT als McGraw-Hill was de druk van activistisch hedgefund Jana Partners de inleiding tot splitsingsplannen.

Focus
Gedwongen of niet, de redenen om in stukken verder te gaan zijn dezelfde. Door activiteiten af te stoten zouden bedrijven zich beter kunnen concentreren op de zaken waar het echt goed in is. Voor wereldwijd opererende bedrijven kan een spin-off ook gebruikt worden om meer geografische focus te krijgen.

Daarnaast zou een splitsing verborgen waarde binnen een onderneming bloot kunnen leggen. Beleggers zouden de onderneming in zijn geheel niet op waarde schatten. Een splitsing zou hen meer inzicht geven in de separate prestaties van de verschillende onderdelen.

TNT 
 Voorlopig zal de belangstelling in TNT Express minimaal zijn.

Bij de splitsing is een behoorlijke beschermingswal opgeworpen door PostNL belang van 30 procent te geven in TNT Express.
Daarbij komt dat de aparte onderdelen lekkere hapjes kunnen zijn op de overnamemarkt.

In het geval van TNT was het activistische aandeelhouders er vooral te doen om de beloftevolle express-divisie los te trekken van de vergane glorie die postactiviteiten heet.

Koerswinst
Splitsingen vallen doorgaans goed in de beleggingswereld. Hoe ingrijpend ook, voor bestuurders is het een relatief goedkope manier om de aandelenkoers op te krikken.

Want dat er een koersopdrijvend effect uitgaat van de splitsingen, daarover zijn academische het zo langzamerhand wel eens.

Het geeft aan dat bestuurders voor nieuw elan willen zorgen zonder dat er veel geld verspild wordt aan grote overnames. Ook blijkt uit een aantal studies dat de koersen meer stijgen naarmate het afgestoten onderdeel groter is.

De extra rendementen door een splitsing zijn dus van nogal wat factoren afhankelijk. Onderzoek onder 156 Europese spin-offs leert dat de beurskoers van ondernemingen een procent of drie kan stijgen na een succesvolle splitsing. Dan moet die splitsing wel voor een beter gefocust bedrijf hebben gezorgd, anders valt het effect terug tot onder één procent.

Mislukkingen zijn er ook: als de splitsing een probleem-onderdeel betreft dat met te weinig kapitaal op eigen benen wordt gezet. In dat geval leggen beleggers erop toe.