VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bankenlobby voor minder strenge eisen mislukt

Terwijl economen en politieke beleidsbepalers afgelopen weekend naar oplossingen voor de economische crisis zochten hadden bankiers zo hun eigen sores.

Zij hebben flink gelobbyd om de strengere kapitaalseisen van tafel te krijgen.

Als de kredietcrisis iets heeft duidelijk gemaakt dan is het wel dat banken met een eigen vermogen van een procent of vier volstrekt niet in staat zijn om grote klappen op te vangen.

Aanpassing van de kapitaalseisen, bekend onder het paraplu-begrip ‘Basel 3' moet herhaling van dergelijke fiasco's voorkomen, zodat banken op eigen benen kunnen staan zonder de hulp van belastinggeld.

Lagere eisen
Maar de sector zelf , gegroepeerd in de lobbyclub Institute of International Finance (IIF) en 450 banken wereldwijd vertegenwoordigend, vindt dat de zwaardere kapitaalseisen nu .

'Juist nu we zijn allen richting recessie gaan moet de kredietverlening niet worden afgeremd,' aldus Josef Ackermann, voorzitter van het IIF en CEO van Deutsche Bank.

Basel 3 moet nog in details uitgewerkt worden en wordt pas in 2018 volledig van kracht wordt. In ieder geval wordt de kapitaalbuffer opgetrokken naar 7 procent. Daarboven komt dan nog een aanvullende kapitaaleis die per bank kan variëren van 1 tot 3,5 procent.

Vooruit lopen
De meeste banken lopen al vooruit op deze eisen, simpelweg omdat de markt dit van hen verlangt. Puur eigen beland dus om zo goedkoop mogelijk geld uit de markt te kunnen blijven halen.

Logischerwijs is Ackermann ook fel tegenstander van een snelle herkapitalisatie van banken, zoals het IMF bepleit.

"Het zou een signaal afgegeven dat de politici geen geloof hebben in hun eigen maatregelen. Bovendien zorgt een herkapitalisatie voor verwatering van het aandelenkapitaal waar bestaande investeerders in banken niet zo blij mee zijn", aldus de Duitse bankier.

Geen gehoor
De woorden van Ackermann vonden geen gehoor bij de toezichthouders en politici die in Washington bijeen waren om over de schuldencrisis te praten.

De zwakke kapitalisatie van banken zorgt ervoor dat een schuldenprobleem als Griekenland via het bankenkanaal zich als een olievlek over de wereld kan uitrollen.

Banken lijden verliezen op hun perifeer Europees schuldpapier en hebben onvoldoende buffers dit op te vangen.

En het zijn niet alleen de financiële markten die de bankensector afstraffen om het risico dat zij lopen. De banken onderling vertrouwen elkaar ook al snel niet meer.

Verantwoordelijkheid
Herstel van dat vertrouwen ligt deels bij de banken zelf. Een sterke balans en transparantie over de uitzettingen zijn daarbij essentieel.

Via het vertrouwenskanaal is het uiteindelijk de buitenwereld die bepaalt hoeveel geld een bank kan en mag uitlenen.
Laat die buitenwereld dan ook de kapitaaleisen vaststellen die het vertrouwen in het bankensysteem zoveel als mogelijk ondersteunen.

Alleen dan kan een recessie worden voorkomen. Zwak gekapitaliseerde banken zijn mede de oorzaak van het probleem, niet de oplossing.