VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

September maakt faam van slechte beursmaand waar

Beleggers waren gewaarschuwd. September is historisch de slechtste beursmaand. Met een verlies van dik vier procent voor de AEX en bijna vijf voor de Midkap valt het eigenlijk nog mee. Op fondsniveau zijn er grote verschillen.

De AEX heeft de afgelopen maand de dalende trend van dit jaar voortgezet.

De Europese schuldencrisis en de effecten daarvan op de kapitaalpositie van banken en de reële economie in het algemeen houden beleggers in de greep.

Hoop en vrees over het al dan niet tijdig vinden van een oplossing zorgt voor grote koersuitslagen.

Aan de andere kant van de oceaan gaat het evenmin florissant en probeert Fed-baas Ben Bernanke met het nodige kunst en vliegwerk de bestedingen aan te jagen.

Intussen nemen ook de zorgen toe over de toekomstige groei van opkomende markten. Het IMF waarschuwde al dat het terugtrekken van kapitaal richting het Westen de groeimotors van de wereldeconomie kan aantasten.

Analisten reageren door hun winstramingen voor bedrijven te verlagen. Verdere neerwaartse correcties lijken aannemelijk, omdat de economische groei sterker terugloopt dan gedacht.

Vastgoed slecht
Terug naar de AEX, waar op individueel fondsniveau forse plussen en minnen te noteren vielen.
Opvallend slecht deden de vastgoedfondsen (-14 procent), (-10,6 procent) en (-10,4 procent) het.

Mogelijk zijn beleggers toch angstig dat teruglopende consumentenbestedingen het winkelvastgoed gaat raken. Daarbij zijn deze vastgoedfondsen in bepaalde mate aanwezig in Zuid-Europa.

Bouwbedrijven (-13,6 procent) en (-18 procent) kregen ook rake klappen. De Nederlandse woningmarkt zit vast en zicht op verbetering ontbreekt.

De financials leken de maand nog redelijk door te zijn gekomen. Op 29 septemberwas de koers van vrijwel gelijk aan die op 31 augustus, voor was het verlies van 4 procent ook nog redelijk binnen de perken.

Maar de laatste handelsdag verpestte veel voor de twee ondernemingen. Aegon sluit de maand af met een verlies van 2 procen, de koers van ING moet na een pandoering op de laatste handelsdag van september ruim 11 procent inleveren. 

wordt het zwaarst geraakt (-18,9 procent). Dat zal ongetwijfeld met de grote vastgoedfinancieringstak van SNS te maken hebben. SNS zal daar nog flink op moeten afboeken.
De dalers

De grote verliezers
ICT-dienstverlener is met een maandverlies van liefst 29 procent de hekkensluiter. Ordina is voor zijn opdrachten sterk afhankelijk van de financiële sector én de bouwbedrijven. Beleggers vrezen waarschijnlijk dat het bedrijf alsnog in de knoei komt met de bankconvenanten.

verloor de afgelopen maand 19 procent en heeft dit jaar al meer dan 60 procent ingeleverd. Analisten zien de Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij als een van de zwakkere onder de grote jongens. De winstwaarschuwing van Lufthansa hielp ook niet mee.

Verder kregen de staalfondsen (-21 procent) en (-14 procent) wederom flink op de broek. ArcelorMittal staat dit jaar al op een verlies van 44 procent; voor Aperam is het leed nog veel groter.

Het koersverlies voor ArcelorMittal is aan de ene kant te begrijpen omdat de staalsector bij uitstek conjunctuurgevoelig is.

Aan de andere kant heeft het bedrijf de winstverwachting voor het derde kwartaal gehandhaafd en toont ceo Laksmi Mittal zich optimistisch over de lange termijn. Op dat nieuws veerde het aandeel wel weer wat op.

Verwachtingen handhaven
(-5,9 procent) klauterde even wat op nadat het had laten weten de eerder afgegeven verwachtingen voor dit jaar te handhaven. Dat verraste de markt in positieve zin.

Een echt concrete winstverwachting heeft het bedrijf uit Limburg overigens niet staan. 2011 zou een sterk jaar worden met een goede voortgang om de voor 2013 gestelde doelen te halen.

Met een verlies van dik 19 procent behoort tot de slechts presterende aandelen in september. De winstwaarschuwing van het Amerikaanse FedEx bracht extra zorgen over het cyclische gehalte van de pakjesbezorgers.

TNT Express zocht afgelopen week de publiciteit. Volgens ceo Marie-Christine Lombard ondervindt TNT Express nog geen hinder van de teruglopende economische activiteit. Beleggers blijven terughoudend.

Stijgers
Stijgers waren er de afgelopen maand ook, waaronder opvallend genoeg de chipfondsen (+5,7 procent), (+1,8 procent) en de uitzenders (+0,9 procent) en (+5,5 procent).

Het defensieve (+8,7 procent) voert de lijst aan, gevolgd door (+5 procent).