VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Banken driedubbel geholpen bij uitbreiding Europees noodfonds

Het blijft uitermate onrustig op de beurzen en steeds staan dezelfde namen in de hoek: de banken en verzekeraars. Uitbreiding van het Europese noodfonds gaat ze verlichting brengen, misschien wel op drie manieren.

Er is al veel gezegd en geschreven over de trage zoektocht naar vluchtwegen uit de Europese schuldencrisis.

Politici zouden te traag reageren, de problemen voor zich uitschuiven en halfslachtige maatregelen nemen.

En inderdaad, een oplossing laat lang op zich wachten.

Het is inmiddels meer dan twee maanden geleden dat politieke beleidsbepalers besloten het (nu) tijdelijke Europese noodfonds belangrijke nieuwe bevoegdheden te geven.

Dat heeft voor een deel te maken met de goedkeuring die een aantal Europese parlementen moet geven aan uitbreiding van het noodfonds en nieuwe miljardensteun aan Griekenland.

Komende tijd staan er twee belangrijke bijeenkomsten op het programma die de oplossing moeten brengen. Eerst is er in het weekend van 17 en 18 oktober een bijeenkomst van Europese regeringsleiders.

Klapstuk moet de top van de G20 van belangrijkste industrielanden worden op 3 en 4 november.

Banken popelen
Geen sector die zo reikhalzend uitkijkt naar een akkoord als de financiële. En dat is niet zo vreemd. Als het Europese noodfonds daadwerkelijk nieuwe bevoegdheden krijgt snijdt het mes voor hen aan drie kanten.

Eerst maar eens kijken welke extra bevoegdheden dat Europese noodfonds volgens plan zou moeten krijgen. Als de plannen door gaan mag dit European Financial Stability Facility (EFSF) voortaan rechtstreeks obligaties uit de markt opkopen. Ook kan het EFSF banken helpen of zelfs redden als die in nood zitten.
Nog meer maatregelen van 21 juli
-Griekenland krijgt een tweede miljardeninjectie van 109 miljard euro.

-
De banken dragen circa 37 miljard bij aan de redding van Griekenland (en alleen daaraan) en gaan de Griekse schuld voor 12,6 miljard euro verlichten door de verkoop van lopende Griekse obligaties tegen een lagere nominale waarde.

-Ook beloven de banken hun bestaande obligaties aan Griekenland te verlengen. Een echte schuldenherschikking dus.

-
Het van oorsprong tijdelijke reddingsfonds EFSF krijgt een permanent karakter en zal verder gaan onder de naam ESM.


Om al die mooie reddingsplannen te betalen heeft het EFSF geld nodig, veel geld. En dat geld wil het fonds ophalen op de financiële markten, door obligaties uit te geven.

De kopers van die obligaties krijgen schuldpapier van hoge kwaliteit in handen.

VOORDEEL 1: VEILIG PAPIER
Die betrouwbaarheid ligt in de garanties die Europese landen geven voor de uitgezette leningen.

In juli is afgesproken dat de ‘gezonde' Eurolanden in totaal voor 440 miljard euro aan garanties afgeven.

De obligaties die het EFSF zal gaan uitgeven worden voor een deel opgekocht door banken en verzekeraars. En dat is meteen voordeel 1 voor de financiële sector.

In de huidige, turbulente tijden zijn beleggers vooral op zoek naar veilige investeringen.

Zo zijn Duitse staatsleningen zeer in trek ook al leveren die per saldo niets of nog minder rendement op. De EFSF-obligaties, eigenlijk verkapte eurobonds, zullen dan ook zeker in trek zijn, ondanks een waarschijnlijk geringe rentevergoeding.

VOORDEEL 2: ROMMEL DE DEUR UIT
Het EFSF geeft dus hoogwaardige obligaties uit en zou obligaties van mindere kwaliteit kunnen opkopen. Denk daarbij aan staatsobligaties van landen met een krakkemikkige reputatie als Spanje en Italië.

En wie zijn voor een deel de bezitters en dus verkopers van dergelijk schuldpapier? Juist, banken en verzekeraars. Zij weten zo de slechtere waardepapieren van hun balans af te laten vloeien: voordeel 2. Overigens is het momenteel de Europese Centrale Bank die al bezig is met dergelijke opkoopoperaties.