VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dexia doet kredietcrisis herleven

De Belgisch-Franse bank Dexia zal waarschijnlijk met staatssteun overeind gehouden moeten worden. Eind vorige week nationaliseerde Spanje al drie spaarbanken. De kapitaalmarkt is niet voor iedere bank meer toegankelijk.

Tijdens de kredietcrisis stond Dexia vooraan in de rij voor staatssteun. De bank kreeg destijds een injectie 6,4 miljard euro. Die situatie lijkt zich nu te herhalen.

In mei van dit jaar boekte Dexia al voor 3,6 miljard euro af op Amerikaanse obligaties en afgeleide producten.

Dat blijkt niet voldoende. De bank heeft nog voor circa 115 miljard euro aan slechte leningen op de balans staan die het momenteel probeert af te bouwen.

De markt had er al weinig vertrouwen in dat dit zou lukken en dat is alleen maar minder geworden nu kredietbeoordelaar Moody's op het punt staat de drie bedrijfsonderdelen van Dexia verder af te waarderen.

Daar komt bij dat Dexia voor circa 21 miljard euro is blootgesteld aan Zuid-Europese staatsleningen.
Eind juni werd bekend dat Dexia een bedrag van 34 miljard euro bij de ECB had geleend.

Persverklaring
Intussen heeft Dexia een persbericht uitgebracht waarin wordt erkend dat de portefeuille van niet-strategische activa structureel op de groep weegt en ‘alle strategische opties worden overwogen.'

In de markt gonzen geruchten dat Dexia voornemens is een bad bank op te zetten, waarin alle ‘rommelobligaties' worden gestopt en waarvan de financiering gegarandeerd wordt door de Belgische en Franse overheid.

Voor het Franse onderdeel Crédit Local de France zien analisten een lokale oplossing, lees nationalisatie, als het meest waarschijnlijke scenario.

De Belgische retailbank Dexia Asset Management en de Turkse Denizbank komen het meest voor verkoop in aanmerking. Eventueel kunnen partners gezocht worden voor deze onderdelen.

Nationalisaties
De kans is groot dat Dexia staatsteun krijgt. De Belgisch en Franse overheid zijn al aandeelhouder en Dexia is een belangrijke financier van Belgische gemeenten. Gaat Dexia over de kop dan wordt het voor de toch al zo in moeilijkheden verkerende gemeenten nog lastiger.

Bij de eventueel te verstrekken staatssteun kunnen echter wel wat vragen worden gesteld. Zo zou de omvang van de bad bank relatief groot zijn en een drukkend effect kunnen houden op de koers van Dexia.


Ten tweede is de Belgische overheid niet al te solvabel en is het dus de vraag hoe de markten daarop zouden reageren. Eenvoudig zal het niet zijn om alle partijen tevreden te stellen.

Spanje nationaliseert
Het mogelijke ingrijpen bij Dexia zou de tweede hulpactie van een overheid in een week. Eerder nationaliseerde Spanje nog drie spaarbanken die geen toegang meer hadden tot de kapitaalmarkt.

De Spaanse overheid trok hier een kleine 8 miljard euro voor uit, terwijl private partijen er bijna 6 miljard euro in hebben gestoken.

Uiteindelijk is dat een goede zet omdat de kapitaalspositie van lokale Spaanse banken beleggers erg onzeker maakt. Deze banken hebben nogal wat vastgoedfinancieringen uitstaan, die mogelijk niet volledig terugbetaald kunnen worden.

Door tijdig in te grijpen en banken te nationaliseren die niet aan de aangescherpte kapitaaleisen voldoen probeert de Spaanse overheid erger te voorkomen, waaronder een bankrun, en de overheidsschuld betaalbaar te houden.

Op deze wijze kunnen de spaarbanken geld blijven uitlenen en krijgen zij tijd hun balans op orde te brengen.