VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sparen loont nog steeds niet

De Nederlandse spaarmarkt is flink in beweging. Onlangs verhoogden diverse banken de rente op vrij opneembare spaarrekeningen. Er wordt zelfs al gesproken over een nieuwe spaaroorlog.

De Europese schuldencrisis en potentiële dubbele dip trekken een sterke wissel op het vertrouwen. De tijd om goedkoop geld te lenen bij de centrale bank en veilig lang uit te lenen aan overheden lijkt voorbij.

Na Griekenland kijken financiële marktkenners naar andere landen die met moeite de staatsfinanciën onder controle houden.

In de risicomodellen bij banken wordt vooral gekeken naar de directe effecten van een eventuele schuldsanering, want de indirecte effecten laten zich maar moeilijk schatten. Door de verwevenheid van de financiële sector wereldwijd is besmettingsgevaar een reëel risico.

Alternatieve bronnen
Gevolg is dat banken elkaar wantrouwen en hard op zoek zijn gegaan naar alternatieve financieringsbronnen. Ook zullen banken op grond van het internationale bankenakkoord Basel 3 grotere financiële buffers moeten aanhouden. En daar kunnen spaarders van profiteren.

Zo hebben een aantal aanbieders, waaronder Delta Lloyd Bank, Ohra, LeasePlanBank, WestlandUtrecht Bank en Centraal Beheer Achmea de rentevergoedingen opgetrokken naar 2,9 procent.

Sinds het dat in de lente verscheen, hebben de meeste prijsvechters de rente sterker verhoogd dan de grootbanken.

Helaas is een variabele constant gebleven: sparen loont (nog steeds) niet.

In september is de Nederlandse inflatie gestegen tot 2,7 procent. Tel daar 1,2 procent belasting bij op (voor een vermogen boven circa 21 duizend euro) en een rentevergoeding van 3,9 procent is nodig om er niet in koopkracht op achteruit te gaan.

Parkeren in Zwitserland
Spaargeld parkeren in Zwitserland is wellicht ook niet langer meer een optie. Na de bekendmaking van de doelstelling door Zwitserse autoriteiten om de frank niet sterker te laten worden dan 1,20 per euro, wordt nu overwogen om buitenlandse spaarders juist rente te laten betalen om spaargeld te parkeren in het Alpenland. Een boeterente voor buitenlandse spaarders.

Vooralsnog kenmerken de lage rentevergoedingen een ander tijdperk. Veel Nederlanders leveren nu liever jaarlijks een beetje in dan dat zij het spaargeld onderwerpen aan de grillen van de financiële markten.