VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dexia Bank had meer weg van hedgefund

Na het uiteenvallen van Fortis lijkt het erop dat België opnieuw een prominente financiële instelling ontmanteld ziet worden. Het Frans-Belgische Dexia heeft de last uit het verleden nooit kunnen afschudden.

De Belgische overheid koopt voor 4 miljard euro Dexia Bank België. Andere onderdelen worden mogelijk gestald bij de Franse staatsholding CDC en de postbank.

Wat overblijft is een zogenaamde ‘bad bank', door de Financial Times al direct ‘Toxia' genoemd. Want giftig is deze instelling inderdaad.

Hedgefund
Al bij hun aantreden in 2008 constateerden CEO Pierre Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene dat Dexia geen bank, maar een hedgefund was, zo gaven zij vandaag in een persconferentie over de ontmanteling van Dexia toe.

Dexia bleek op onverantwoord grote schaal langlopende beleggingen te hebben gefinancierd met kortlopende verplichtingen. Daar kwam het deze maand niet langer mee weg.

De Belgische premier Leterme en minister van Financiën Reynders benadrukten dat België een 'correcte prijs' betaalt voor Dexia Bank België. Voormalig minister van financiën Wouter Bos liet zich in gelijksoortige bewoordingen uit toen de Nederlandse Staat drie jaar geleden het Nederlandse deel van Fortis opkocht.

Met 4 miljard betaalt België slechts 6 keer de winst die Dexia Bank België in 2010 maakte, maar gezien het huidige klimaat is het zeer de vraag of dit resultaat de komende jaren nog gehaald zal worden.

Optie
Aandeelhouders Dexia houden echter - in tegenstelling tot die van Fortis destijds - wel enig zicht op herstel. Als België Dexia binnen 18 maanden weer verkoopt, hebben de huidige aandeelhouders Dexia recht op de eventueel gerealiseerde winst.

Daarna gaat er elk half jaar 6,25 procent van de gerealiseerde winst af. De handel in het aandeel Dexia is donderdagmiddag stilgelegd in Brussel en Parijs en wordt mogelijk vandaag hervat.

De restbank, Toxia dus, die overblijft van Dexia wordt een potentiële molensteen om de nek van de Belgische overheid. Deze ‘bad bank' heeft een balanstotaal van 180 miljard euro, inclusief de financiering van de Franse lokale besturen die nog moeten worden afgestoten richting Frankrijk. België, Frankrijk en Luxemburg gaan garant staan voor de helft van de balans, 90 miljard euro dus.

België neemt daarvan 60,5 procent voor haar rekening, wat neerkomt op 54,5 miljard euro. Voor het relatief kleine land met een staatsschuld van 355 miljard euro is dat een behoorlijke som.

Dexia als groep had volgens de laatste cijfers voor de ontmanteling een balanstotaal van 577 miljard euro en een eigen vermogen van een kleine 10 miljard euro, minder dan 2 procent van het balanstotaal.

Dexia zat eind juni alleen al voor 3,8 miljard euro in Grieks staatspapier en meldde voor 4,8 miljard euro andere probleemleningen. De staatsgarantie lijkt dus geen overbodige luxe.

Inkomsten
Er staan voor België wel inkomsten tegenover de garantie: Dexia moet direct al een premie van 450 miljoen euro betalen, waarvan 270 miljoen aan België. Die verzekeringspremie komt neer op 50 basispunten van het gewaarborgde bedrag van 90 miljard.

Premier Leterme hoopt dat deze inkomsten ervoor zullen zorgen dat de Belgische belastingbetaler geen last heeft van de staatssteun.

Een verlaging van de kredietwaardigheid zoals ratingbureau Moody's al min of meer aankondigde zal de rentelasten voor België echter verhogen en die kosten kunnen de inkomsten al snel overstijgen.