VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fed loopt niet weg voor nieuwe stimuleringsronde

De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, is verdeeld over de inzet van nieuwe drastische stimuleringsmaatregelen. ‘QE3', een nieuw grootschalig opkoopprogramma van leningen blijft niettemin zeker een optie.

De Federal Reserve (Fed) blijft zich grote zorgen maken over de stand van de Amerikaanse economie. Dat blijkt uit de zo juist verschenen notulen van de laatste Fed-vergadering die op 20 en 21 september plaatsvond.

Tijdens deze vergadering is er zeker ook gesproken over een nieuwe ronde kwantitatieve verruiming, QE3, genaamd.

Twee van de tien Fed-leden wilden dit middel al direct inzetten, anderen keken liever nog even de kat uit de boom. Er waren echter ook drie Fed-leden die duidelijk tegen welke vorm van extra stimuli waren, gegeven de stand van de economie op dat moment.

Uiteindelijk is er in ‘Operatie Twist' een compromis gevonden, waar zeven leden voor stemden. Onder dit programma zal de Fed voor 400 miljard dollar langlopende obligaties opkopen, wat gefinancierd wordt middels de verkoop van kortlopende leningen.

Voordeel van deze operatie is dat de geldpersen er niet voor aan hoeven worden gezet, terwijl de lange rente wel wordt gedrukt en mogelijk marktpartijen tot investeren aanzet.
Beleggers reageerden destijds teleurgesteld, omdat zij hoopten dat Fed-baas Ben Bernanke en de zijnen QE3 uit de kast zouden halen.

Niet uit de lucht
'Helikopter Ben' staat paraat om weer op te stijgen. Operatie Twist staat een nieuw opkoopprogramma, gefinancierd via de geldpers, namelijk zeker niet in de weg.

De Fed heeft er waarschijnlijk goed aan gedaan niet gelijk haar laatste middelen in te zetten. Nu hebben beleggers nog iets om naar uit te kijken en heeft de Fed wat extra tijd te bekijken hoe de Amerikaanse economie zich verder ontwikkelt.

Het laatste banenrapport gaf een eerste sprankje hoop dat de Verenigde Staten niet richting recessie afglijden.
Hierdoor is de Amerikaanse tienjaarsrente wel weer gestegen. De dag na de aankondiging van Operatie Twist zakte de tienjaarsrente tot een historisch dieptepunt van 1,695 procent, maar noteert inmiddels weer 2,23 procent.

Dat is nog altijd bijzonder laag, maar het effect van de ‘Twist' is niet meer terug te zien.
Beter dat de rente oploopt vanwege betere economische vooruitzichten natuurlijk, maar dat laatste blijft sterk de vraag.

De rente is vooral opgelopen doordat er hoop gloort over een oplossing voor de Europese schuldenproblematiek.
De Amerikaanse kapitaalmarkt wordt als een vluchthaven gebruikt, mede vanwege de hoge liquiditeit en de gedachte dat de Verenigde Staten niet in gebreke zullen blijven.

Helikopter Ben staat immers klaar de leningen af te lossen met nieuwe dollars, waar de inkt nog van af druipt. Op 2 november gaan de Fed-leden weer om de tafel zitten.

Toch zal het een lastige worden voor de Fed om QE3 er door te krijgen. Zo heerst er dus verdeeldheid binnen het centrale bankenstelsel zelf.

Verder kan de Fed hiermee een nieuwe valutaoorlog aanwakkeren. De grootste hindernis is wellicht de inflatie, die nog altijd hoog is terwijl QE3 een middel is om deflatie te voorkomen. Dat wordt een lastig verhaal om te verkopen.