VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sligro stelt teleur met scherpe teruggang autonome groei

Na een verrassend goed tweede kwartaal heeft Sligro deze lijn in het derde kwartaal niet weten door te trekken. Vooral de uiterst beperkte autonome groei van de supermarkttak is een domper.

Sligro, actief in foodretail (supermarkten, eenderde van de omzet) en foodservice (groothandel, tweederde van de omzet) doet zoals gebruikelijk het derdekwartaalbericht af met één A4-tje.

Veel wil het bedrijf dan ook niet kwijt. Winstcijfers ontbreken en dat geldt ook voor enige houvast voor de cijfers over het gehele jaar.

De omzetcijfers en autonome groei ontwikkeling die de onderneming uit Veghel wel prijs geeft vallen wat tegen.

De totale omzet in het derde kwartaal is uitgekomen op 584 miljoen euro, onder de gemiddelde analistenverwachting van 591 miljoen euro.

Foodretail
Bij de supermarkten boekte in het derde kwartaal 10,6 procent meer omzet. Dat klinkt mooi, maar dat komt hoofdzakelijk door de bijdrage van de eind 2010 overgenomen Sanders filialen.

De autonome omzetgroei is in het derde kwartaal fors teruggevallen tot 1,4 procent, tegen nog 6,2 procent in het tweede kwartaal.

Juist omdat de ombouwoperatie medio dit jaar werd afgerond, was de verwachting gerechtvaardigd dat het management zich op een verdere optimalisatie van de EMTÉ keten kon richten.

Waar EMTÉ de afgelopen twee jaar telkens beter wist te presteren dan de markt, heeft het in het afgelopen kwartaal toch marktaandeel ingeleverd. Volgens het GfK is de Nederlandse supermarktomzet het afgelopen kwartaal met 3,7 procent gestegen.

Ook CFO Huub van Rozendaal is hierin wat teleurgesteld en schrijft de zwakke prestatie toe aan een sterker vergelijkingsbasis, een minder succesvolle marketingcampagne en grotere concurrentie. Van een structureel effect is volgens Van Rozendaal geen sprake.

Helaas geeft Sligro geen inzicht in de winstgevendheid van EMTÉ. Bij de halfjaarcijfers bedroeg de operationele marge nog slechts 1,5 procent (Ahold: 6 procent), maar daar zaten nog ombouwkosten in.

Beleggers zullen hiervoor geduld moeten hebben tot 26 januari 2012 als Sligro de volledige jaarcijfers publiceert.

Foodservice
De groothandelstak van Sligro, die onder meer levert aan horeca, benzinestations en MKB-bedrijven, vertoonde een stabieler beeld, maar stelde ook teleur.

In het derde kwartaal werd hier volledig autonoom 3,1 procent meer omgezet. Wat minder dan de 4,4 procent groei in het tweede kwartaal, maar wel hoger dan de autonome groei over de eerste jaarhelft.

Het slechte zomerweer heeft Sligro hier dwarsgezeten. Blijkbaar zijn mensen daarom minder vaak uit eten geweest.
Ook hier dus geen winstcijfers en niet na te gaan of de goede ontwikkelingen in de eerste jaarhelft een vervolg hebben gekregen.

Vooruitzichten onzeker
Sligro ziet nog altijd geen verbetering in de marktomstandigheden en verwacht dat deze ook in de laatste maanden van het jaar uitdagend zullen zijn.

Het bedrijf waarschuwt voor de het feit dat het consumentenvertrouwen in het derde kwartaal duidelijk is afgenomen. Dit kan enige invloed op de bestedingen hebben.

Voor Foodservice zal de vergelijkingsbasis in het laatste kwartaal wat eenvoudiger zijn omdat nu volop geprofiteerd kan worden van de doorgevoerde optimalisaties en de werving van nieuwe klanten.

Over mogelijke interesse in de C1000 winkels die door CVC in de etalage zijn gezet, wilde Sligro ook niet veel kwijt.

De koers reageerde nauwelijks op de cijfers. Gezien de moeilijke markt weet het bedrijf toch vaak goede winstcijfers neer te zetten. En als je ze niet publiceert of er niets over zegt kunnen ze ook niet tegenvallen.

LEES OOK:

21 juli 2011

8 juli 2011

 1 april 2011

 27 januari 2011

5 januari 2011

21 oktober 2010




Gerelateerde artikelen