VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Merkel en Sarkozy hebben nog drie dagen nodig voor oplossing

Het had het weekend moeten worden van de alomvattende, ambitieuze en duurzame oplossing voor de crisis. Maar hoofdrolspelers Merkel en Sarkozy hebben langer nodig. De Franse president zal door de bocht moeten.

"See you on Wednesday." Zo beëindigde EU-voorzitter Herman van Rompuy, zijn persconferentie op zondagavond, waarmee een einde kwam aan drie dagen vergaderen.

Het had het weekend moeten worden van de alomvattende, ambitieuze en duurzame oplossing voor de crisis.

Het werd een weekend van nieuwe tegenvallers, meningsverschillen, masseren, dreigen en grondverven.

Besluiten over de redding van Griekenland (situatie nog dramatischer dan gedacht), het EFSF-noodfonds (twee opties liggen voor) en maatregelen om discipline van landen af te dwingen (Italië kreeg al onder uit de zak) worden pas woensdag genomen tijdens een nieuwe serie topontmoetingen.

Banken: 108 miljard vers kapitaal
In de stroom aan geruchten over besluiten woensdag lijkt die over de versterkingen van de bankensector het sterkst. Europese banken hebben in totaal 108 miljard euro extra nodig om weerbaarder te zijn in moeilijke tijden.

Dat is meer dan vorige week verwacht, maar minder dan de 200 miljard die het Internationaal Monetair Fonds enige tijd geleden noodzakelijk achtte.

Tegen juni 2012 moeten de Europese banken een eigen vermogen hebben van minstens 9 procent.

Europa loopt daarmee vooruit op nieuwe regels die pas in 2019 ingevoerd moeten zijn. Die 9 procent moet bovendien rekening houden met een afboeking van de waarde van overheidsobligaties. Een waardevermeerdering van de Duitse Bunds en een waardevermindering voor schuldpapier van de probleemlanden uit de eurozone.

Banken zullen eerst zelf moeten proberen kapitaal te vinden door onderdelen af te stoten of de hand op te houden bij beleggers. Daarna kunnen ze zich wenden tot de overheid voor staatssteun.

EFSF: laatste kans
Pas in allerlaatste instantie kunnen landen het Europees noodfonds EFSF om kapitaal vragen. Landen die een beroep wensen te doen op het EFSF krijgen met zware bemoeienis vanuit Europa te maken. Ze staan eigenlijk onder curatele van Europa, een weinig aantrekkelijk vooruitzicht.

Aanspraak maken op het EFSF-fonds moet geen pretje zijn, maar het laatste redmiddel. Dat is duidelijk een eis die bondskanselier Angela Merkel op tafel heeft gelegd en ze lijkt die slag binnen te halen.

Zoals iedere Eurotop van de laatste tijd draaide ook deze weer voornamelijk om het duo Merkel-Sarkozy. Die laatste heeft wel eens een betere onderhandelingspositie gehad dan nu.

Franse banken staan onder zware druk van de markten, de Franse staat dreigt zelfs afgewaardeerd te worden door kredietbeoordelaars.

Door de bocht
Frankrijk heeft dus weinig mogelijkheden de eigen banken financieel te helpen. Het land probeert dan ook Europese steun te krijgen voor zijn banken zonder al te zware sancties.

Maar uiteindelijk heeft het land weinig te willen. Europa (lees: Duitsland) zal de Franse banken moeten redden. Over één kwestie zijn Merkel en Sarkozy het in ieder geval roerend eens: Italië zal en moet alles doen om de gigantische schuldenberg onder controle te krijgen.

Onderstaande illustratie (klik voor meer details) maakt duidelijk hoe nodig dat is.

 
 Bron: nytimes.com ()