VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers opgelucht dat TomTom niet opnieuw teleur stelt

Navigatieproducent TomTom denkt de eigen prognoses voor winst en omzet dit jaar ruim te gaan halen. Het gaat dan wel om verwachtingen die het bedrijf drie maanden geleden fors heeft afgezwakt.

Losse navigatiekastjes zijn uit, andere verdienmodellen (ingebouwde navigatieapparatuur en softwarediensten) zijn de basis voor het TomTom van de toekomst.

Die ommezwaai gaat te langzaam vindt TomTom-topman Harold Goddijn. Om zijn organisatie versneld de nieuwe richting op te duwen gaat hij opnieuw in het personeelsbestand snijden.

Dat moet 50 miljoen opleveren en een organisatie die minder gericht is op losse kastjes en meer op softwarediensten en inbouwapparatuur.

Snijden om te compenseren
Door te snijden in de kosten hoopt TomTom tijd te krijgen om zijn nieuwe activiteiten uit te bouwen. De snel stijgende opbrengsten uit ingebouwde navigatieapparatuur en iets minder hard groei uit softwarelicenties zijn nu bij lange na niet genoeg om de teruggang in verkopen van losse navigatiekastjes te stutten.


Ga maar na: ten opzichte van een jaar geleden zakte de verkoop uit navigatiesystemen afgelopen maanden met 68 miljoen euro. De opbrengsten uit inbouwsystemen en software (bv actuele file informatie) groeide in dezelfde periode met 31 miljoen.

 Beleggers reageren enthousiast
Cijfers van TomTom leiden de laatste tijd tot heftige koersbewegingen.

Bij publicatie van de halfjaarcijfers lieten beleggers het bedrijf massaal het zwarte brood eten. De koers vloog met meer dan een kwart naar beneden.

Nu reageren beleggers enthousiast en sturen het aandeel met een procent of twintig omhoog.
Enthousiast
Toch is de markt enthousiast over de resultaten van TomTom. Enerzijds omdat de teruggang van de traditionele business kleiner is dan verwacht.

TomTom blijft zijn marktaandeel in Europa én de Verenigde Staten respectievelijk behouden en verbeteren. Bovendien blijkt de krimp in de markten kleiner dan eerder ingeschat.

Ook lijken beleggers tevreden met de nieuwe bezuinigingsoperatie van TomTom. Het toont aan dat het bedrijf de urgentie voelt om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Het zal een uitdaging zijn om de bezuinigingen niet ten koste te laten gaan van de innovatieve kracht van het bedrijf. TomTom sneed al eerder in onderzoekscapaciteit, terwijl het toch het vaste voornemen was om die divisie te ontzien.

Opluchting
Uiteindelijk moet de forse koersstijging van het aandeel ook gezien worden als een teken van opluchting. Opluchting dat TomTom niet weer de verwachtingen naar beneden bij moet stellen. Dat deed het bedrijf al twee keer eerder dit jaar.

Een paar maanden terug sprak TomTom van een winstverwachting van 0,25 tot 0,30 euro per aandeel. Nu zegt het dat de winst aan de bovenkant van die marge ligt, richting 30 eurocent per aandeel dus.

Dat lijkt goed nieuws, ware het niet dat TomTom een paar maanden geleden nog bijna 50 eurocent winst per aandeel dacht te halen. Wie de verwachting genoeg bijstelt verrast altijd wel een keer.




Gerelateerde artikelen