VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Randstad ziet afzwakkende groei

Als de economie verslechtert krijgen uitzendbureaus als eerste klappen. Treedt herstel op dan zullen zij daar als een van eerste van weten te profiteren. Vooralsnog staan de seinen niet op groen, noch op rood.

Als Randstad dan in het derde kwartaal de omzet met 12 procent weet op te schroeven tot 4,2 miljard euro, waarvan 7 procent op eigen kracht.

En bovendien het bedrijfsresultaat opschroeft tot 175,1 miljoen euro, een plus van 14 procent.

Dan kunnen de vlaggen uit. Welke crisis, wat recessie?!

Te vroeg gejuicht
Een nadere blik op de cijfers en de bijgaande toelichting tonen aan dat jucihen nog niet aan de orde is. De ontwikkeling in het derde kwartaal mag dan op zich zelf wel zeer sterk zijn.

Vergeleken met de gang van zaken in de eerste zes maanden is er een afzwakking zichtbaar. Toen bedroeg de autonome omzetgroei nog 11 procent en steeg het bedrijfsresultaat met 24 procent.

Aan het einde van het derde kwartaal zag de tweede uitzender ter wereld bovendien een afzwakkende trend ontstaan in de markt. Die zette door in het vierde kwartaal en de verwachting van de onderneming is dat deze aan zal houden.

Controle over kosten
Als economische indicator geeft Randstad dan ook een oranje signaal. Toch staat de onderneming er zelf sterk voor.

Zelfs als de economische activiteit afneemt kan Randstad wel tegen een stootje. Onder andere dankzij de controle van de kosten, die ook in het derde kwartaal sterk bleef.

Waar de omzet flink omhoog ging. Stegen de operationele kosten met slechts 2 procent, volledig veroorzaakt bovendien door valutaeffecten, wat aanzienlijk heeft bijgedragen aan het behoud van de marges. De EBITA marge kwam zelfs 10 basispunten hoger uit op 4,1 procent in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar.

Internationale groei
Bovendien geeft de wereldwijde aanwezigheid van Randstad een voordeel. In de afgelopen kwartalen laten de activiteiten in landen als Frankrijk en de Verenigde Staten solide organische groei zien.

Zo was er in de net afgesloten drie maanden sprake van een groei met 16 respectievelijk 14 procent. En ook bij onze oosterburen bedroeg de autonome groei een stevige 16 procent. Terwijl in eigen land de groei bleef steken op 7 procent.

Publieke sector negatief
De groei die internationaal gezien achterblijft, in Nederland maar ook in het Verenigd Koninkrijk, is vooral te danken aan een voorzichtige overheid.

Sterke groei
In het bedrijfsleven is de stemming positiever. Een van de hardst groeiende activiteiten zijn de Inhouse services, die zich vooral richten op de industriële en logistieke sector. Die activiteiten groeiden zelfstandig met 29 procent.

Oranje seinen
Ondanks een moeilijke economische omgeving wist Randstad in het derde kwartaal stevige groei te realiseren met behoud van marges. De economische seinen staan wereldwijd op oranje.

Sterke kostcontrole en wereldwijde aanwezigheid stellen de onderneming in staat om te profiteren als de groei van de wereld economie terugkeert, maar de onderneming kan daardoor ook tegen een stootje als de versnelling een tandje lager gaat.
Gerelateerde artikelen