VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Geen dividend voor Grontmij-beleggers

Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft in het derde kwartaal de markten verder zien verslechteren. De overheidsbezuinigingen eisen hun tol en dat gaan beleggers direct merken: dit jaar geen dividend.

Eerder dit jaar was al duidelijk dat Grontmij behoorlijke tegenwind ervaart in belangrijke afzetgebieden als Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Deze situatie is het afgelopen kwartaal alleen maar verergerd.

Voorzag het bedrijf uit De Bilt bij de halfjaarcijfers nog een voor buitengewone posten geschoond bedrijfsresultaat (ebita) dat dichtbij het niveau van vorig jaar (46,5 miljoen euro) zou uitkomen, nu is dat bijgesteld naar circa 40 miljoen euro.

Overheid beknibbelt
In eigen land zijn het vooral de lokale overheden die orders vertragen of zelfs geheel annuleren. De operationele winst in Nederland is hierdoor met meer dan 50 procent gekrompen.

Grontmij was al langer aan het snijden in Nederland, bijvoorbeeld in het aantal lokale vestigingen. Uiteindelijk zullen er van de 22 kantoren nog 8 overblijven.

Waarschijnlijk om de kantoren verkoop klaar te maken is nog even 2,7 miljoen euro op het onroerend goed afgeboekt.

De onderneming merkt de tegenwind vooral bij het grootste bedrijfsonderdeel Planning & Design, dat vooraan in de keten van projecten zit.

Vanwege het geringe aantal opdrachten op dit gebied, is er sprake van zware prijsconcurrentie en dus stevige druk op de winstmarges.

In de Benelux en in het Verenigd Koninkrijk was Planning & Design zelfs verlieslatend.

Extra herstructureringsmaatregelen zijn inmiddels genomen om de zaken te stabiliseren. Voorlopig lig het orderboek in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk meer dan 10 procent onder het niveau van vorig jaar.

In Scandinavië, Duitsland, België en Frankrijk verliepen de zaken nog wel goed.

Cijfertjes
Grontmij boekte in het derde kwartaal een omzet van 260 miljoen euro, 3,6 procent hoger dan vorig jaar en in lijn met de verwachting. Van autonome groei is echter geen sprake.

Het onderliggende bedrijfsresultaat van 6 miljoen euro ligt echter ruimschoots onder de 10,7 miljoen euro die  gemiddeld was verwacht.

De operationele marge daalde daardoor van 4,4 procent tot nog maar 2,3 procent. Bezien over de eerste negen maanden komt de marge niet verder dan 3,5 procent, een vol procentpunt minder dan vorig jaar.

Grontmij streeft naar een marge van 9-10 procent, maar dat zal het bedrijf maar eens moeten bijstellen.

Geen dividend
Versneld snijden in de kosten, werkkapitaalbeheer en het terugbrengen van de schulden, zijn de acties waar het management van Grontmij zich op zal richten.

Zo zal de netto-opbrengst van 30 miljoen euro van de verkoop van de Telecom-activiteiten gebruikt worden voor schuldreductie. Na de overname van het Franse Ginger is de nettoschuld verder opgelopen tot 222 miljoen euro

Ruimte voor de uitkering van een dividend ziet Grontmij dit jaar niet en dat valt ook zeker niet goed bij beleggers, die het aandeel nog maar eens 15 procent lager zetten.

Stilstand ondanks overnames
Toegegeven, door de slechte operationele resultaten, afvloeiingskosten van personeel en de afboeking op het onroerend goed bedraagt de nettowinst na negen maanden slechts 3,2 miljoen euro (15 cent per aandeel), een afname van 66 procent.

Het passeren van het dividend, vorig jaar werd nog 50 cent uitgekeerd, is geen overtuigend signaal naar de toekomst toe. De beurswaarde is dit jaar gehalveerd en Grontmij is nu zelf minder waard dan voor de overnames van Carl Bro en Ginger.

LEES MEER:

18 augustus 2011

13 mei 2011

10 maart 2011

15 juni 2010

17 mei 2010

11 maart 2010





Gerelateerde artikelen