VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AFM moet snel duidelijkheid bieden over ‘dubieuze' vastgoedfondsen

Toezichthouder AFM wil schoonmaak houden onder vastgoedfondsen. Tijd om namen te noemen, want onzekerheid treft beleggers én fondsen.

Newsflash van de AFM afgelopen dinsdag: ruim een kwart van de niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen is "dubieus".

Beleggers worden structureel onvoldoende geïnformeerd over problemen, geld wordt doorgesluisd naar zustervennootschappen of zonder zekerheid uitgeleend aan derden.

En niet alleen de kleine "mama en papa"-fondsjes, maar ook gevestigde namen maken zich schuldig aan de wanpraktijken. "Beleggers kunnen niet zomaar meer vertrouwen op de grote fondsnamen."

Dat is klare taal van de effectentoezichthouder, in dit geval uit de mond van bestuurder René Maatman. Het past in de lijn die onder bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst is ingezet en door zijn opvolger Ronald Gerritse met kracht wordt doorgetrokken: de AFM zegt waar het op staat.

Of het nu gaat om accountants die zijn vergeten voor wie ze ook alweer werkten of om aanbieders van beleggingfondsen die te hoge kosten in rekening brengen, de waakhond aan de Vijzelgracht slaat aan.

Beleggers die zich opgelicht voelen door een vastgoedfonds worden opgeroepen zich bij de AFM te melden. "Wij willen nu het kaf van het koren scheiden", aldus Maatman.

Duidelijkheid
Mooi natuurlijk, zo'n assertieve toezichthouder. En toch wringt er iets. Vijfentwintig van de vijfentachtig vastgoedfondsen zijn dubieus, tegen acht ervan zet de AFM machtsmiddelen in zoals een boete.

Welke dat zijn, kan Maatman nog niet zeggen: "De onderzoeken bevinden zich in verschillende stadia, maar binnen een aantal maanden zal wel een aantal namen bekend zijn".

Tja. Dat is toch een beetje alsof de Keuringsdienst van Waren (tegenwoordig de Voedsel en Waren Autoriteit, dat u 't even weet) bekend maakt dat een kwart van alle Nederlandse bakkers kiezels in zijn meel stopt, maar niet zegt welke. Let vooral op als u in een brood bijt.

Man en paard
Dat is om een aantal redenen hoogst onbevredigend. Van de vijfentwintig dubieuze fondsen heeft de AFM er blijkbaar acht op de korrel. De komende maanden wordt hiervan hopelijk een "aantal" namen bekend. Laten we dat ruim lezen en ervan uitgaan dat dit er zes of zeven zijn.

Dat betekent dat een overgrote meerderheid van wat de AFM "dubieuze" fondsen noemt, zijn activiteiten kan voortzetten zonder last van negatieve publiciteit. Beleggers in de fondsen die wel "in het zonnetje" worden gezet, zitten nog een paar maanden in onzekerheid.

Ondertussen raken de tientallen wel bonafide vastgoedfondsen besmeurd met de brede kwast van de AFM.
Als de AFM constateert dat bepaalde fondsen zich schuldig maken aan "misleiding en bedrog" (de woorden van Maatman), moet hij man en paard noemen.

Regelgeving die dit verhindert, moet zo snel mogelijk worden aangepast. Nu ontstaat ongerichte paniek - dat lijkt in niemands belang.