VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB roept AFM op beleggers te waarschuwen voor CFD's

De VEB roept de Autoriteit Financiële Markten op om beleggers te waarschuwen voor het beleggen in zogenoemde contracts for difference (cfd).
 
In het buitenland hebben toezichthouders al hun zorgen uitgesproken over deze zeer risicovolle beleggingsproducten. De AFM heeft dat nog niet gedaan. De VEB waarschuwt zelf alvast.

Beleggen in cfd’s is zeer risicovol vanwege de grote hefbomen die gebruikt worden om in korte tijd enorme rendementen te halen. Daardoor kunnen beleggers al bij geringe waardeveranderingen van de onderliggende waarde hun hele inleg verspelen, en meer.
 
Actieve aanbieders
Cfd’s, oorspronkelijk ontwikkeld voor professionele beleggers, worden al jaren verhandeld op de financiële markten. Maar niet eerder hengelden zoveel aanbieders, sommige op agressieve wijze, naar klandizie onder particuliere beleggers. Om nieuwe klanten te trekken betalen aanbieders bonussen van soms duizenden euro’s.
 
Alleen voor speculanten
Aanbieders als RBS, Saxo Bank, IG Markets en Plus 500 wijzen op hun websites expliciet op de risico’s van het product, geven ruime uitleg en educatie.

Maar ook met uitleg blijft het riskant beleggen vanwege de combinatie van beleggen via een grote hefboom en de hoge volatiliteit/complexiteit van de markten waaraan cfd´s vaak blootstelling hebben, zeker als het valutamarkten betreft. 
 
Cfd’s zijn vrijwel alleen geschikt voor speculatieve beleggers die bereid zijn hun hele inleg te verspelen.
Veel buitenlandse partijen, die overigens vaak niet over de vereiste vergunningen beschikken, wijzen minder expliciet op de risico´s.

Dankzij internet is het voor aanbieders geen enkel probleem om vanuit het buitenland, vaak met agressieve marketing, de Nederlandse markt te bedienen.
 
Buitenlandse toezichthouders roeren zich
In Australië, Groot-Brittannië, Frankrijk en België hebben toezichthouders al gewaarschuwd voor de risico’s die verbonden zijn  aan handel in cfd’s. In België was het zelfs de eerste keer dat de toezichthouder waarschuwde voor een vorm van beleggen in plaats van voor frauduleuze beleggingsfirma’s.
 
Oproep
De Nederlandse toezichthouder AFM heeft op dit vlak nog maar weinig van zich laten horen. De VEB roept de Autoriteit Financiële Markten op om een soortgelijke waarschuwing uit te laten gaan als haar buitenlandse evenknieën.