VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

LBi expandeert in marketing via sociale media

Het lokaal genoteerde online-marketingbedrijf LBi zet in op reclamecampagnes voor sociale media. De overnameprijs voor het Amerikaanse Mr Youth van 40-50 miljoen dollar liegt er niet om.

Sociale media als Facebook en Twitter zijn razend populair en daarom bij uitstek geschikt voor reclamedoeleinden.

verwacht er in ieder geval veel van. Via de overname van het New Yorkse Mr Youth koopt het zich nu grootscheeps in op deze markt.

Amerika loopt zoals gewoonlijk voorop met social media en marketing. LBi behaalt al circa 20 procent van de omzet uit de Verenigde Staten en Mr Youth valt daar goed in te passen

Aan de prijs
LBi betaalt voor het Amerikaanse bedrijf, afhankelijk van de prestaties tussen 40 en 50 miljoen dollar met een minimum van 30 miljoen dollar. Analisten van SNS Securities schatten dat de prijs die LBi voor Mr Youth betaalt bijna twee maal zo hoog is als de eigen waardering van het aandeel.

Aanwinst LBI uitgelicht
Mr Youth is opgericht in 2002 en maakte onderdeel uit van de beleggingsportefeuilles van een tweetal private equity partijen, die uitstappen.

De Amerikanen ontwikkelen reclamecampagnes voor social media, waarbij het grote multinationals als Microsoft, Coca Cola, Kimberly Clark, American Express en General Motors tot de klantenkring mag rekenen.

Mr Youth verwacht dit jaar een omzet te draaien van circa 25 miljoen dollar, gelijk aan circa 10 procent van de omvang van LBi.

Volgens LBi-topman Luke Taylor zal Mr Youth volgend jaar met circa 20 procent groeien, een percentage dat het bedrijf al drie jaar maakt.

De ebitda-marge van Mr Youth liggen op circa 17 procent, in lijn of zelfs iets boven het niveau van LBi.
Maar omdat LBi de overname kan voldoen uit de nettokaspositie van 3,6 miljoen euro en bestaande kredietlijnen, zal deze naar verwachting toch direct een positieve bijdrage leveren aan de winst per aandeel.

Medio september sloot LBi met ABN Amro een nieuwe kredietfaciliteit af van 70 miljoen euro, waarvan 30 miljoen euro voor acquisities gebruikt kan worden. Waarschijnlijk zal het deze kredietlijn niet eens nodig hebben voor deze overname, zodat er ruimte blijft voor verdere expansie.

Zoektocht
LBi is ongeveer een jaar bezig geweest een geschikte overnamekandidaat te vinden binnen het terrein van de sociale media.

Zo heeft het ook interesse getoond in het bedrijf BigFuel, een andere grote marketeer op het gebied van sociale media.

Helaas werd LBi hierbij overboden. Het is niet te hopen dat LBi zich hierdoor gek heeft laten maken en uiteindelijk te veel betaalt voor Mr Youth.

Het zal niet voor het eerst zijn dat het internetbedrijf zich op de top van een markt laat verleiden tot hoge overnamesommen. Het in 2006 gekochte Zweedse bedrijf Framfab leidde LBi in 2009 bijna de afgrond in.

Het moest toen bijna 70 miljoen euro afboeken op de betaalde goodwill. Als private equity uitstapt moeten beleggers vaak extra alert zijn.
 


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net