VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beroerd jaar voor SBM Offshore ondanks ‘booming'markt

Het orderboek van SBM Offshore puilt aan alle kanten uit, maar winst zal er dit jaar niet gemaakt worden. Na de medio dit jaar getroffen voorziening van 450 miljoen euro moet het concern weer vertrouwen terugwinnen.

SBM Offshore, leverancier van drijvende olieplatforms, lag zo mooi op koers om dit jaar volop te profiteren van de nog altijd booming olie-industrie.

Het orderboek was begin van het jaar al goed gevuld en is sindsdien alleen maar dikker geworden.

Alles wees er dan ook op dat de winst van 276 miljoen dollar over 2010 dit jaar zou worden overtroffen.

Het liep anders. Eind juli voelde het concern zich genoodzaakt een voorziening van liefst 450 miljoen dollar te moeten nemen wegens kostenoverschrijdingen bij enkele projecten. Dit jaar zou er in het geheel geen winst gemaakt worden.

Weg was het weer langzaam aan opgebouwde track record. In het verleden had SBM Offshore namelijk al vaker onverwachte winstwaarschuwingen afgegeven.

Voor topman Anthony Mace betekende het einde oefening. Eind dit jaar zal buitenstaander Brunio Chabas het roer over nemen.

Trading update
Het bericht van SBM Offshore over het derde kwartaal bevat weinig nieuwswaarde en eigenlijk zelfs te weinig informatie.

Zo blijft het onduidelijk of SBM Offshore over 2011 dividend zal uitkeren. Bij de halfjaarcijfers werd daar nog over nagedacht. Geen nieuws hierover lijkt geen prettig voorteken.

Over 2010 werd nog 71 dollarcent uitbetaald, ongeveer de helft van de behaalde nettowinst per aandeel van 1,44 dollar.

Het verwachte break-even resultaat voor aandeel derden (die circa 30 miljoen dollar verlies moeten slikken) staat nog steeds. Het onderliggende operationele resultaat zal hoger uitkomen dan vorig jaar.

De omzet zal naar verwachting 5 procent hoger uitkomen. Na drie kwartalen ligt de omzet 1 procent boven het niveau van vorig jaar op 2,2 miljard dollar, wat iets tegenvalt.

SBM geeft in het geheel geen winstcijfers over het derde kwartaal en geeft geen informatie over de kwaliteit van het orderboek, dat het afgelopen kwartaal met nog eens 27 procent is aangedikt tot een recordniveau van 15,7 miljard dollar.

Ook geen nieuws over de probleemprojecten Yme en Deep Panuke in respectievelijk Noorwegen en Canada, waar dit jaar de kostenoverschrijdingen plaatsvonden.

Daar SBM eerder dit jaar had aangegeven aan de grenzen van zijn productiecapaciteiten te zitten, zou je zeggen dat het selectief te werk kan gaan bij het aannemen van nieuw werk.

Echter, de publiekelijke ontevredenheid bij klanten van Yme en Deep Panuke over het verrichte werk van SBM Offshore zal de onderhandelingspositie er niet beter op gemaakt hebben.

Vertrouwen
Tony Mace meldt wel met trots dat SBM Offshore het drijvende olieplatform Aseng twee maanden voor het schema heeft opgeleverd. Een slotoffensief van de topman om nog wat vertrouwen terug te winnen.

Aan de markt kan het niet liggen, want volgens SBM Offshore komen er genoeg projecten op de markt.
De nieuwe topman Chabas is afkomstig van concurrent Acergy, dat begin dit jaar fuseerde met een ander offshore bedrijf Subsea 7.


Na de forse koersafstraffing die SBM kreeg vanwege de recente winstwaarschuwing, gingen geluiden op dat SBM een overnamekandidaat zou zijn.

Geruchten gaan dat Chabas oude werkgever wel eens geïnteresseerd zou kunnen zijn. De lijntjes tussen beide bedrijven gaan verder. SBM-commissaris Tom Ehret is voormalig ceo van Acergy, waar hij collega was van Chabas. Wat daar ook van waar mag zijn. Chabas zal eerst meer transparantie moeten brengen.

Het weinig informatieve derde kwartaalbericht valt nog onder de verantwoordelijkheid van Mace.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen