VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met KBC opnieuw Belgische bank in de problemen

Na Dexia is opnieuw een Belgische bank de zwarte piet op de beurs. KBC, een totaal andere bank dan Dexia, is tweederde van zijn beurswaarde kwijt geraakt. Besmettelijkheid van de schuldencrisis in een notendop.

Ruzie over Amerikaanse bezuinigingen, een lagere groei in Duitsland en voortwoekerende problemen in Frankrijk, Italië en Spanje. Met een onsje minder slecht nieuws zou de beurs ook wel in de rode cijfers belanden.

De Belgische bank KBC, balanstotaal ongeveer 320 miljard euro) is momenteel de windhaan van die problemen. De bank krijgt al dagenlang klap op klap op de beurs. In een jaar tijd is het aandeel tweederde van zijn waarde verloren.

Daarmee doet het aandeel van de bank het dubbel zo slecht als bijvoorbeeld ING en nog slechter dan het Franse Société Générale dat zo'n harde klappen kreeg toen Griekenland en vooral Italië in de problemen geraakten.

Belangen
Ook KBC had zo zijn belangen in Zuid-Europa blijkt uit het meest recente kwartaalbericht. Maar de bank heeft meer blootstelling aan gebieden waar het pijn doet.

Zo had de bank voor 17 miljard aan leningen uitstaan in Ierland. De crisis daar doet de kwaliteit van die portefeuille behoorlijk afbrokkelen.

Daarnaast heeft het land een bundel leningen ter waarde van 7 miljard euro uitstaan in Hongarije. Dat land klopt nu waarschijnlijk bij het Internationaal Monetair Fonds aan voor .

En dan is er nog voor 20 miljard aan giftige kredietderivaten, zoals CDO's, waarop de bank in de vorige crisis deel een garantie wist te verkrijgen van de Belgische overheid.

Belgisch papier
Het eigen vermogen van KBC bank, 17 miljard euro waarvan 7 miljard aan staatssteun, holt pas echt achteruit als de Belgische rente op staatsleningen door de markten wordt opgejaagd.

De bank heeft voor 27 miljard euro aan Belgische staatsobligaties op de balans, dat is bijna de helft van de totale portefeuille aan staatspapier die de bank heeft. KBC zelf berekende, volgens de Belgische krant De Tijd dat een stijging van de Belgische rente met 10 basispunten, de bank 86 miljoen euro aan eigen vermogen kost. Sinds 1 oktober zou daardoor al meer dan 1 miljard euro aan eigen vermogen zijn verdampt.

Duidelijk is dat na dus weer in Belgische bank het zwaar heeft. Tegenover die overeenkomst bestaan belangrijke verschil tussen beide banken. Dexia moest het vooral hebben van kapitaal van andere banken terwijl KBC vooral geld haalt bij spaarders en beleggers. Ook zat Dexia veel zwaarder in schatkistpapier van Mediterrane landen.

Intussen worstelen Belgische politici door op weg naar een nieuwe regering. Als er eindelijk een akkoord komt kan dat wat druk weghalen van België. Bij KBC zullen ze duimen voor een akkoord.