VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eurobonds blijven onbegaanbare weg

En daar zijn ze weer: de euro-obligaties. Al vaker afgeschoten en ook nu kunnen de plannen voor deze eurobonds de koelkast in.

Het is de tragiek van een crisis die steeds serieuzer wordt. Oplossingen die eerder onbespreekbaar waren en dus afgevoerd van de agenda komen plotseling weer in beeld.

Zo ging het eerder met de steun aan Griekenland, de ophoging van het noodfonds en de opkoopacties van schuldpapier door de Europese Centrale Bank.

En nu staat de eurobond weer op de agenda. Al twee keer eerder stak het idee de kop op om obligaties uit te geven onder de paraplu van de gehele eurozone. Op die manier zouden zwakke eurolanden kunnen profiteren van hun sterkere broeders.

Risico uitsmeren
Een euro-obligatie zou voor de zwakke landen immers een veel lagere rente betekenen op nieuwe schulden. Beleggers zijn nu eenmaal happiger om geld uit te lenen als daar betrouwbaar Duits of Nederlands onderpand tegenover staat.

Begin dit jaar en ook in augustus laaide de mogelijkheid van de euro-obligatie op. Twee keer was het vooral Duitsland dat het idee resoluut afserveerde. Voor Duitsland zouden de rentelasten op nieuwe schulden immers stijgen door de eurobonds. Bovendien zou het onverteerbaar zijn om slecht gedrag (hoge schulden, slecht functionerende economie) van landen te belonen met een lagere rente.

Brussels plan
Dat de euro-obligatie nu weer op de agenda staat is te danken aan de Europese Commissie. In een poging het momentum te pakken en zijn rol te spelen in oplossing van de crisis kwamen Commissie-voorzitter José Barroso en eurocommissaris Olli Rehn om de schuldencrisis te stelpen.