VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topman DSM gelauwerd door beleggers

DSM-topman Feike Sijbesma krijgt dit jaar het Blauwe Bord, de prijs van beleggers voor iemand die een opvallende bijdrage heeft geleverd aan de rechten of belangen van aandeelhouders.

Dat heeft de Vereniging van Effectenbezitters vandaag bekend gemaakt tijdens de 33ste Dag van de Belegger.

Feike Sijbesma krijgt het Blauwe Bord vanwege de transformatie die hij DSM heeft helpen doormaken. Onder zijn leiding is DSM afgelopen jaren een veel minder cyclisch bedrijf geworden, waardoor de onderneming minder vatbaar blijkt voor de grillen van de markt.

Zo wist DSM afgelopen tijd de snel oplopende grondstofprijzen uitstekend door te berekenen aan zijn klanten. Dat is een bewijs dat het concern een sterke positie inneemt in de markten waarin het actief is.

Feike Sijbesma is op de kop af elf jaar lid van de raad van bestuur van DSM, waarvan de laatste vier jaar in de rol van voorzitter. Sinds zijn aantreden als bestuursvoorzitter is de koers nauwelijks gestegen.

Dat is een grotere prestatie dan het op het eerste gezicht lijkt. Zijn benoeming viel op het hoogtepunt van de markt, aan de vooravond van de kredietcrisis. Lang niet alle concurrenten zijn die massieve vertrouwenscrisis al zo goed te boven.

Richting groeimarkten
In de toekomst wil Sijbesma zijn heil meer gaan zoeken in opkomende markten. Daarvoor kiest hij de weg van de geleidelijkheid, hetgeen nodeloos dure missers moet voorkomen. "Wij doen geen domme dingen", liet hij weten nadat een overnamekandidaat aan zijn neus voorbij was gegaan.

Dat het creëren van aandeelhouderswaarde hand in hand kan gaan met maatschappelijk verantwoord ondernemen, bewijst het feit dat deze onderneming inmiddels drie jaar op rij nummer één staat in haar categorie van de Dow Jones Sustainability World Index.

Deze ceo heeft goed begrepen dat duurzaamheid het best tot zijn recht komt als onderdeel van een op winst gerichte langetermijnstrategie.

Meest recente winnaars Blauwe Bord

2010
:
2009:

2008: