VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Jumbo/C1000-deal dwingt Sligro tot nadenken over retailstrategie

De supermarkttak van Sligro Food Group lijkt in de verdrukking te geraken met de komst van de nieuwe gigant Jumbo/C1000. Voor Sligro dringt de tijd en moet het zich bezinnen op actie.

De kaarten in supermarktland zijn weer geschud. Net nu Sligro’s EMTÉ supermarktformule haperingen begint te vertonen, doemt zich een zeer grote concurrent op, die niet wars is van het prijswapen.

EMTÉ, vooral actief in het zuiden, midden en oosten van Nederland groeide de laatste jaren veel sterker dan de markt, maar verloor het afgelopen kwartaal toch duidelijk terrein op de alsmaar sterker wordende concurrentie.

Ernaast
De onderneming uit Veghel heeft nooit ontkend interesse in C1000 te hebben gehad, maar liet wel altijd doorschemeren dat geheel C1000 een te grote vis zou zijn.

De naar schatting 900 miljoen euro die Jumbo voor C1000 neertelt is inderdaad erg veel geld, al komt Sligro een heel eind met zijn 500 miljoen euro aan eigen vermogen op een balanstotaal van 910 miljoen euro.

Jumbo heeft twee jaar geleden Super de Boer ingelijfd en kan met C1000 erbij een groot machtsblok vormen achter marktleider Albert Heijn. Een nieuwe prijzenslag valt niet uit te sluiten, wat veelal ten koste van de kleinere spelers gaat.

Albert Heijn blijft de onbetwiste marktleider met een marktaandeel van 34 procent. Jumbo/C1000 wordt nummer twee met een aandeel van circa 23 procent.

Aldi blijft de nummer drie met een aandeel van circa 7 procent gevolgd door Lidl (5 procent) en Sligro (circa 3 procent) in de achterhoede.

Inkoop
Supermarkten kunnen vooral kosten besparen aan de inkoopzijde door als machtsblok richting fabrikanten te opereren.
Jumbo en C1000 kochten al grotendeels collectief in via de twee jaar geleden opgezette inkoopcombinatie Bijeen.

Sligro maakt overigens deel uit van de inkoopcombinatie Superunie, die met een geschat marktaandeel van 30 procent achter Albert Heijn de tweede inkooppower van het land vormt.

Wat te doen?
Vraag is wat Sligro nu gaat doen. Het beursbedrijf is vooral sterk in de groothandel (foodservice), waar het tweederde van de omzet uit betrekt en marktleider is.

Via de opzet van een retailtak probeert Sligro echter de risico’s wat te spreiden. De winstgevendheid van de EMTÉ-formule laat echter nog sterk te wensen over, waardoor een nieuwe prijzenslag uiterst ongelegen zou komen.

Werk aan de winkel dus in Veghel op strategisch vlak, dat wellicht wat C1000 filialen van Jumbo in de schoot geworpen krijgt die Jumbo te klein van oppervlak vindt.

Sligro zal echter kritisch moeten blijven en de sterke financiële positie niet zo maar te grabbel gooien om maar een potje mee te blijven blazen.

Dat is de familie Slippens wel toevertrouwd, maar het landschap wordt er niet eenvoudiger op. Kralen rijgen door ketens op te kopen die ook al deel uitmaken van Superunie is een optie, maar het is sterk de vraag of daarmee de gewenste rendementen behaald worden. We spreken hier over ketens als Spar, Volmar, Deen en Coop.

Een andere optie is de supermarkttak te verkopen en de diversificatiestrategie te staken. Dat zou uiterst zonde zijn van alle investeringen en moeite die gedaan is om EMTÉ op de kaart te zetten.

Het na de Jumbo-deal aangekondigde vertrek van Johan Pardoel, sinds 2008 verantwoordelijk voor de retailtak van Sligro, komt wat dat betreft op een opvallend moment.

De koers van Sligro reageerde nauwelijks op het Jumbo/C1000 nieuws. Beleggers zullen aan de ene kant blij zijn dat Sligro zich niet vertilt en mogelijk verder in foodservice zal investeren. Aan de andere kant is een mogelijk prijzenslag tussen Jumbo en Albert Heijn minder goed nieuws.

LEES OOK:


20 oktober 2011

21 juli 2011

8 juli 2011

 1 april 2011

 27 januari 2011

5 januari 2011

21 oktober 2010




Gerelateerde artikelen