VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Economische storm houdt ook stevig huis in bestuurskamer

Onder druk van aandeelhouders en banken moeten bestuurders en commissarissen het de laatste tijd regelmatig ontgelden. Zeker terecht als de naaste concurrentie wel goede resultaten weet neer te zetten.

De huidige economische tegenwind wordt door nogal wat bestuurders als argument gebruikt om slechte bedrijfsprestaties te verdedigen.

Aandeelhouders en banken laten zich echter geen rad voor de ogen draaien en schromen niet met de bijl te haken bij ondermaats presteren van bestuurders en toezichthouders.

Grontmij
Meest actuele voorbeeld waar aandeelhouders en de banken zich doen gelden is bij ingenieursbureau Grontmij.
De onderneming uit De Bilt wordt flink geraakt door de bezuinigingsmaatregelen van met name de Nederlandse en Britse overheid.

Door de teruglopende resultaten begint de hoge nettoschuld van 222 miljoen euro dusdanig te knellen dat banken en grootaandeelhouders de macht hebben gegrepen.

Op een bijzondere aandeelhoudersvergadering werd het vertrouwen opgezegd in president-commissaris Frank Meysman en in vice-voorzitter Sjoerd Eisma. Niet veel later werd ook cfo Mel Zuydam geofferd.

Zuydam heeft zich vorig jaar vertild aan de overname van het Franse Ginger. De acquisitiesom van 120 miljoen euro werd voor 85 miljoen euro met schuld gefinancierd, terwijl Ginger zelf ook nog een nettoschuld van 26 miljoen euro had.

Een claimemissie is nu het meest waarschijnlijke scenario voor Grontmij, waarbij beleggers een forse winstverwatering wacht.

TNT Express
Ook de koers van TNT Express heeft dit jaar enorme klappen gehad door de aanhoudend slechte prestaties van het bedrijf.

Vooral de uitzonderlijk slechte prestaties van TNT Express in Brazilië, waar het dit jaar al 227 miljoen euro verlies heeft geleden, is beleggers een doorn in het oog.

Maar ook op de Aziatische routes is TNT Express verlieslatend. Grote concurrent DHL presteert aanzienlijk beter.
Via uitlatingen in The Wall Street Journal hebben enkele ontevreden aandeelhouders het vertrek van CEO Marie-Christine Lombard geëist.

Lombard was voor de splitsing van TNT eind mei 2011 al lange tijd hoofdverantwoordelijke voor de express-activiteiten.

Bovendien zette zij beleggers eind september op het verkeerde been met geruststellende woorden over de resultaten. Een week later ging een derde winstwaarschuwing dit jaar de deur uit.

Aandeelhouders maken zich openlijk zorgen over de strategie van TNT Express, nu duidelijk is dat het bedrijf in haar kernregio's marktaandeel verliest.

Grootaandeelhouder PostNL (29,9 procentbelang) wil niet reageren op de onrust onder beleggers. Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers liet CFO Jan Bos weten ‘de strategie van TNT Express te ondersteunen'.

Maar pijn doet de kentering bij TNT Express in ieder geval wel. Door forse afboekingen op het belang in TNT Express is de financiële positie van PostNL sterk verzwakt geraakt.

Vliegen en boren
Dat de functie van CEO van een beursgenoteerde onderneming geen baan voor het leven is bewezen Pierre-Henri Gourgeon en Anthony Mace, voormalig CEO van respectievelijk Air France-KLM en SBM Offshore.

Beide topmannen zijn recent de wacht aangezegd vanwege slechte resultaten en forse dalingen van de aandelenkoersen.

Vooral de ten opzichte van concurrenten ondermaatse prestaties kostten beide heren de kop. In welke mate aandeelhouders en/of banken daar een rol in hebben gespeeld blijft onduidelijk.

Overnamekandidaten
Niet geheel toevallig worden bedrijven waar onrust heerst en financiers de macht grijpen als overnamekandidaat aangemerkt.

Vaak is door de slechte prestaties de beurskoers flink onder druk komen te staan en worden ondernemingen interessant voor bedrijven die denken het beter te kunnen.

Voor aandeelhouders kan er dan wellicht nog wat van de geleden verliezen worden goedgemaakt.