VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wellink: "Eurozone moet, mag en zal niet uit elkaar vallen"

Volgens Nout Wellink denken mensen te makkelijk over het uitsluiten van landen uit de euro. De opdracht is helder: "Voorkom dat de monetaire unie wordt opgesplitst en zorg dat de prijs van overleving niet steeds weer hoger wordt.

En dat betekent nu maatregelen nemen. Zo betoogde de oud-president van de Nederlandsche Bank tijdens een bijeenkomst voor Binck Bank-beleggers.

Het was de eerste keer sinds zijn vertrek bij DNB dat Wellink in het openbaar sprak. En meteen greep hij de kans om de invoering van de euro te verdedigen. Want de huidige problemen zijn volgens hem niet te wijten aan de muntunie zelf.

De gebrekkige handhaving van de afgesproken spelregels hebben de problemen veroorzaakt. "De euro was bedoeld om discipline op te leggen aan de deelnemende landen. Uiteindelijk is het omgekeerde gebeurd."

Nu blussen is het advies van Wellink. De gevolgen zullen niet te overzien zijn als de euro valt.

"Het is geen optie om te breken. De voordelen neemt men als van zelf aan, maar de kosten zouden enorm zijn - voor de zwakke hoger dan de sterke - maar toch. De landen zijn zo geïntegreerd dat opbreken voor een ontelbaar aantal bezwaren stuit"

Chaos
"Wat wordt het onderpand van transacties tussen financiële partijen? Wat gebeurt er met de fysieke euro's in een land dat uit de Eurozone stapt? Wat moet er met de netto claims gebeuren die centrale banken op elkaar hebben? Zo heeft de Duitse centrale bank een netto claim van bijna ruim 450 miljard euro op de andere centrale banken."

Wellink denkt dan ook dat politici het niet zo ver laten komen. "Het uiteenvallen zal een zeer chaotisch en zeer onordelijk proces zijn. Het moet niet gebeuren, het mag niet gebeuren en het gebeurt niet. Onze leiders zullen dit uiteindelijk verhinderen."

Oplossingen
Wat moet er dan wel gebeuren? "Het huis staat op het moment in brand, dus op de korte termijn moet het noodfonds groter worden dan het nu is, zal marktfinanciering van de zwakke landen moeten worden overgenomen om commitment te tonen en zal er een uitgewerkt programma moeten komen voor Griekenland en Italië."

Op de lange termijn zal de governance van de monetaire unie moeten veranderen. Een verdrag van Maastricht 2 dus eigenlijk. Een vervolg op het verdrag - dat de oprichting van de euro regelde - is misschien wel dichter bij dan mensen denken.

"Bondskanselier Merkel zei bij het afscheid van Trichet bij de ECB dat verdragswijzigingen niet zo lang hoeven te duren", aldus Wellink.

"Er is een roadmap nodig anders zijn korte termijn acties zinloos"