VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De dollars komen niet langer vrijwillig de oceaan over

Geen enkele Amerikaanse partij leent nog graag geld uit aan Europa. De nood blijkt zo hoog dat centrale banken wereldwijd de dollarkraan nog verder hebben open gedraaid. Een dramatisch gebaar, maar eindelijk gebeurt er wat.

De euforie op de financiële markten na de gezamenlijke actie van centrale banken is even schrijnend als begrijpelijk. Eindelijk is er sprake van wereldwijde samenwerking op de Europese schuldencrisis te bestrijden.

Het is weliswaar een klein stapje en eentje waarbij ‘moral hazard' op de loer ligt, maar toch.

Eerst maar eens de actie. De Europese Centrale Bank (ECB), de Federal Reserve, de Bank of England en de centrale banken van Japan, Zwitserland en Canada hebben gezamenlijk besloten het nog gemakkelijker te maken voor banken om geld te lenen.

In wereldwijd ook al de handen ineen. Toen openden centrale banken al wereldwijd een loket waar banken onbeperkt dollarkredieten voor een termijn voor drie maanden konden opnemen. Daarvoor moest wel een ‘strafrente' van 1 procent worden betaald.

Lager en meer munten
Nu is die opslag verlaagd naar 50 basispunten en kunnen ook Japanse yens, Britse ponden, Zwitserse francs en Canadese dollars geleend worden.

Nieuw is het dollarloket niet. Het bestaat al drie jaar, werd in 2010 gesloten en later dat jaar weer open gesteld. Zover als de banken de sluizen nu open hebben gezet is niet eerder vertoond.

Niet vrijwillig
De gezamenlijk actie maakt duidelijk dat zo goed als niemand vrijwillig meer dollars en andere valuta wil lenen aan Europese partijen, vooral banken. En die hebben dagelijks grote hoeveelheden van deze valuta nodig om hun business draaiend te houden.

Partijen buiten Europa wantrouwen de Europese bankbalansen die volgestopt zijn met Europese staatsobligaties. En de waarde van die schuldpapieren versplintert bij toenemende chaos op het continent. De oplopende Duitse rente de laatste tijd heeft er nu voor gezorgd dat de eurozone als één klomp onzekerheid wordt beschouwd.

Naar verluid maakten banken tot nu nauwelijks gebruik van de in september ingestelde dollarfaciliteit. Het kan zijn dat ze de renteopslag te duur vond.

In dat geval werken centrale banken slecht gedrag in de hand door banken een goedkoper infuus voor te houden. Het kan ook dat banken de opslag van één procent gewoonweg niet kunnen betalen na maandenlange onrust.

Schrijnend
In ieder geval reageren beurzen zeer enthousiast reageren op de actie en dat toont nog maar eens aan met hoe weinig beleggers tegenwoordig al blij zijn. Samenwerking en daadkracht zijn in deze crisis zo schaars dat het glas al snel half vol is.

Het is fijn dat de geldmarkten weer wat beter bewegen nu, maar dit is natuurlijk maar een tijdelijke oplossing voor een klein stukje van een groot probleem. De queeste naar een uitweg gaat door. Met de eurotop van 9 december als nieuw mikpunt voor de markten.