VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB vraagt opheldering over bankafspraken Grontmij

Een cryptisch persbericht van Grontmij lijkt te vertellen dat het ingenieursbureau niet voldeed aan de bankafspraken. Een totaal andere boodschap dan een maand geleden. De VEB wil opheldering.

"Zoals eerder door Grontmij aangegeven, opereert de onderneming binnen de gemaakte afspraken met banken", zo het geplaagde ingenieursbureau deze week.

De toevoeging in de volgende zin is meer obscuur. "Deze afspraken omvatten een "waiver" die is verkregen in de afgelopen periode". Vrij vertaald is de waiver een vrijgeleide die nodig is als de oorspronkelijke bankafspraken niet meer haalbaar zijn.

Anders gezegd: het lijkt er op dat Grontmij pas aan de afspraken kon voldoen nadat de huisbanken ING, RBS en Nordea coulanter met de regels omsprongen.

Maar echt duidelijk wordt dit niet in het wel heel summiere en cryptische persbericht. Vandaar dat de VEB een brief aan Grontmij stuurt waarin het om opheldering over de bankafspraken vraagt.

Er is meer onduidelijk. Zo is coulante houding van banken doorgaans niet gratis. Maritieme dienstverlener Dockwise incasseerde een maand geleden een fikse boete van 3,5 miljoen dollar toen het soepelere eisen voor haar kredietwaardigheid aan haar kredietverschaffer . Grontmij rept met geen woord over een dergelijke boete.

Bij Dockwise is bovendien duidelijk hoe de nieuwe bankafspraken er precies uitzien. Zo is afgesproken de netto schuld, de rentedragende schulden minus cashmiddelen, in verhouding tot het bedrijfsresultaat (ebitda) tot en met 2013 4,25 mag bedragen.

Dockwise kreeg hierdoor wat meer lucht want de ratio was 3,5. Ook over de nieuwe afspraken houdt Grontmij topman Thijsen de lippen stijf op elkaar.

Tegenspraak
Ondanks de problemen met de hoge schuld van Grontmij als gevolg van een dure en agressieve overname in Frankrijk (Ginger) kwam de verkregen waiver toch een beetje rauw op het dak van beleggers vallen.

In een speciale aandeelhoudersvergadering van 9 november meldde topman Thijssen namelijk nog dat hij zich "comfortabel met de bankafspraken voelde".

En bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers liet het bestuur zich positief uit over het feit dat de onderneming "binnen de bankafspraken opereerde".

LEES MEER:

 9 november 2011

8 november 2011

18 augustus 2011

13 mei 2011

10 maart 2011

15 juni 2010

17 mei 2010

11 maart 2010

Gerelateerde artikelen