VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ondanks groeivertraging blijft Randstad optimistisch gestemd

Uitzender Randstad worstelt met langzaam afnemende groei. Toch denkt het concern over sterke papieren te beschikken voor de toekomst.

Tijdens een dag voor analisten en beleggers heeft Randstad laten weten wat de markt feitelijk al wist: de groei vertraagt.

Lag de autonome groei in het eerste kwartaal nog op 15 procent, in het tweede en derde kwartaal zwakte dit af tot respectievelijk 11 en 7 procent en bevindt zich de laatste twee maanden op 5 procent.

Er is in ieder geval nog groei en die is de afgelopen maand niet veel verder afgenomen.

Trends intact
Klanten blijven volgens Randstad steeds meer op zoek naar efficiënte, flexibele personeelsoplossingen en naar de beste kandidaten. De onderneming claimt deze te hebben.

Verder neemt door demografische trends de onbalans tussen vraag en aanbod toe. Met haar brede geografische aanwezigheid kan Randstad daar goed op inspelen.

De sterke internationalisatie maakt de uitzender ook minder afhankelijk van de Nederlandse markt, waar vooral de overheid stevig op de rem trapt.

Met name in de Verenigde Staten en Canada groeit Randstad sterk met het plaatsen van specialisten, terwijl ook in Duitsland en Frankrijk goede zaken worden gedaan.

Daarbij streven overheden in toenemende mate naar een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt na, wat kansen geeft voor een verhoogde penetratie van uitzendwerk.

Strategie
Via een verdere verbetering van de mix aan activiteiten, behoud van een flexibele kostenstructuur en een solide financiële positie, denkt Randstad van deze positieve trends te kunnen profiteren.

De onderneming houdt vast aan de doelstelling door de cyclus heen een operationele (ebita) marge van 5-6 procent te behalen.
Tijdens een ‘normale' downturn mag de marge niet onder de 4 procent komen, zo laat Randstad tijdens de presentatie weten.

Opvallend dat de ebita-marge de afgelopen drie jaar deze 4 procent niet gehaald heeft. Volgens Randstad was de kredietcrisis dan ook geen normale dip.

De hoogste marge die het concern de afgelopen 14 jaar heeft gehaald bedraagt 5,2 procent. Meer vakspecialisten plaatsen moet de marge opkrikken.

Randstad laat verder weten dat de integratie van het afgelopen zomer overgenomen Amerikaanse SFN Group volgens schema verloopt.

Randstad mag zich door deze overname de derde uitzender van de Verenigde Staten noemen en hoeft mondiaal alleen nog Adecco voor zich te dulden.

Positief
Het toch nog altijd optimistische geluid van Randstad werkt aanstekelijk op analisten en beleggers. De meeste analisten reageren positief op de berichten van Randstad en hanteren een koopaanbeveling.

Vooral de brede geografische aanwezigheid van het concern spreekt aan. Wat Randstad zelf betreft kan dat nog beter en wil het vooral groeien in China, India en Brazilië.

Ten slotte stelde Randstad de markt gerust over het dividend. Het concern streeft naar een consistente groei van het dividend door de cyclus. De uitkering van €1,25 over 2010 wordt nu als bodem neergezet, mits de verhouding nettoschuld/ebitda niet boven de 2 komt. Dat gaat dit jaar lukken.




Gerelateerde artikelen