VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe waarschuwing voor gevaren van speculeren met valuta

Ze zijn steeds zichtbaarder: partijen die particulieren de mogelijkheid bieden om te beleggen in Contracts for difference, FX forwards en andere valutaderivaten. Opnieuw waarschuwt een vooraanstaande partij voor de risico's .

Beleggers moeten voorzichtig zijn met beleggingen in valutaderivaten als cfd's (contract for differences, FX forwards en rolling spot contracts).

Het zijn speculatieve beleggingen, alleen geschikt voor speculatieve beleggers. Bovendien zijn er partijen actief die de producten aanbieden zonder de vereiste vergunning.

Die waarschuwing doet de Europese toezichthouder voor de financiële markten (ESMA) uitgaan. Het is voor het eerst dat de eerder dit jaar opgerichte beleggers expliciet waarschuwt voor beleggingspraktijken.

De Europese toezichthouder is bepaald niet de eerste partij die waarschuwt voor deze instrumenten.

Begin dit jaar riep de Australische beurswaakhond ASIC op om een beter te waarschuwen door cfd's om particuliere beleggers op de risico's te wijzen. ASIC waarschuwt dat handelen in cfd's risicovoller is dan een bezoekje aan het casino, of wedden op paarden.


Ook de Britse (FSA), Franse (AMF) en toezichthouders wijzen op de risico's. ‘Vooral de markten voor (exotische) valuta waarop gespeculeerd kan worden zijn buitengewoon complex en volatiel, waardoor de gemiddelde particulier moeilijk in staat is om de risico's goed in te schatten' aldus Jim Lannoo van de Belgische toezichthouder FSMA.

Beleggers benaderd
De waarschuwingen volgen nadat toezichthouders hebben geconstateerd dat er steeds meer aanbieders van deze producten beleggers benaderen, voornamelijk via internet. Een klein deel van die aanbieders beschikt zelfs niet over de juiste papieren om de speculatieve valutaderivaten aan te mogen bieden.

De bekendste naam onder de speculatieve beleggingen waarvoor gewaarschuwd wordt is de .Dit zijn complexe producten waarmee zowel op stijgende ("long") als dalende ("short") koersen gespeculeerd kan worden van (onder andere) valuta.

De risico's van de cfd's en andere valutaderivaten zijn moeilijk in te schatten voor beleggers. Zeker is wel dat de verliezen in het slechtste geval hoger kunnen uitvallen dan het ingelegde geld.

Bovendien gaat het hier om beleggingen in markten die zeer beweeglijk zijn en daarom van oorsprong bedoeld voor professionele beleggers.

Geen software installeren
ESMA waarschuwt expliciet om geen software te installeren die wordt aangeboden op digitale platformen van aanbieders van complexe valutaproducten.

Beleggers zouden zo de controle over door hen uitgevoerde transacties kunnen verliezen. De toezichthouder roept ook op om voorzichtig te zijn met gebruik van de creditcard op dergelijke sites.

Beleggers met vragen of twijfels kunnen contact opnemen met de Autoriteit Financiële Markten. De AFM heeft overigens nog niet openlijk gewaarschuwd voor deze producten.