VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Prijzenslag brokers na tariefsverlaging Euronext

De tariefsverlaging van Euronext vanaf 1 december zorgt binnen een paar dagen voor prijsverlagingen bij drie brokers. Beleggers profiteren.

Afgelopen vrijdag werd al bekend dat de prijsvechters Lynx en Today's hun tarieven voor Nederlandse opties en futures hebben verlaagd.

Aanleiding daarvoor is een forse verlaging in de prijzen die Euronext rekent aan de brokers. Deze gaan van €0,75 tot €0,40 voor een Nederlands optiecontract en van €0,97 tot €0,77 voor een indexfuture.

Lynx en Today's Brokers hebben besloten dat voordeel deels door te geven aan zijn klanten. Nieuwkomer TradersOnly heeft nu besloten hetzelfde te doen.

Bij betalen beleggers 1,90 euro voor een optiecontract verhandeld via Euronext, een verlaging van een dubbeltje. en  rekenen dezelfde prijs per optiecontract.
Aanbieder Kosten
Mijnbroker € 102,00
Today's Brokers € 114,00
TradersOnly € 114,00
Lynx € 114,00
ABN AMRO € 166,00
ING € 170,00
BinckBank € 174,00
Alex € 180,00
SNS Bank € 180,00
Rabobank Actief € 203,00
Rabobank Basis € 208,00
Rabobank Select € 213,00
KOSTEN VOOR HANDELEN IN OPTIES
(1 transactie per kwartaal: order van 15 contracten)
 Bron:


Andere brokers hebben nog geen nieuwe tarieven afgekondigd en profiteren nu dus van een hogere marge op een optietransactie.

Maar dat zal niet lang duren meent Jorrit Baerends, van vergelijkingssite : "De markt van brokers is behoorlijk competitief, dus verwacht ik dat de kosten hierdoor nog verder zullen dalen.

Uiteindelijk zullen ook andere brokers de tarieven naar beneden moeten bijstellen."

De anderen
De goedkoopste broker op het gebied van Nederlandse opties blijft het kleine MijnBroker. 

Deze broker mikt op optiebeleggers en heeft enige maanden geleden zijn tarief verlaagd tot 1,70 per optiecontract.

Over een verdere verlaging is nog niets duidelijk. Directeur Eric de Bats van MijnBroker heeft eerder aangegeven de ontwikkelingen in de markt te volgen en vooral te letten op BinckBank.

De marktleider maakte onlangs bekend de opties van zijn klanten te gaan afhandelen op het alternatieve handelsplatform TOM, waarvan Binck één van de initiatiefnemers is.

Dat moet beleggers aantrekkelijkere bied- en laatkoersen opleveren. Hoe kleiner het verschil tussen de bied- en laatprijs, hoe lager de impliciete kosten voor beleggers.

De prijsverlagingen van Euronext zijn volgens marktvolgers een reactie op precies dit initiatief van BinckBank, waarbij optietransacties ‘in eigen huis' worden afgehandeld.