VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het piept en kraakt in China

Ook in China heeft de centrale bank moeten ingrijpen om de economie te stimuleren. Is dat goed nieuws?

Voor het eerst in drie jaar tijd heeft de Chinese centrale bank maatregelen genomen om de economie een impuls te geven.

En dat terwijl deze in het derde kwartaal met 9,1 procent is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Marktkenners verwachten voor het vierde kwartaal een groei beneden de negen procent.

Volgens sommigen zijn deze laagste groeicijfers in twee jaar een welkome afkoeling van de oververhitte economie. Maar anderen zien een einde aan de onhoudbare kredietgedreven groei.

Pessimisme
Vermaard ‘short seller' Jim Chanos toonde al langer zijn twijfels bij de Chinese groeicijfers. Zo vergelijkt deze hedgefonds manager die eerder de ondergang van energiegigant Enron juist voorspelde al twee jaar de Chinese vastgoedmarkt met Dubai. Maar dan duizend maal erger.

Reden voor zijn diepgaande pessimisme is de uitbundige kredietgroei en excessieve speculatie in vastgoed. Het aantal leegstaande vastgoedcomplexen is niet meer te tellen en de huizen zijn te duur geworden voor de middenklasse.

Vastgoed daalt
Sinds kort zijn de vastgoedprijzen aan te dalen. Chanos vreest wanbetalingen, omdat de banken beperkte buffers hebben om klappen op te vangen. "Het Chinese bankensysteem is gebaseerd op drijfzand", aldus Chanos in een interview op zakenzender Bloomberg.

Toch zijn er genoeg economen die denken dat het niet zo een vaart zal gaan lopen. Het BBP komt van een laag niveau ten opzichte van de westerse ontwikkelde economieën en kan dan ook harder groeien.

Ook zou de Chinese economie inmiddels flexibel genoeg moeten zijn om correcties op te vangen en snel het oude groeipad te hervatten.

Crash of niet, short gaan heeft Chanos niet bepaald windeieren gelegd. Zo zijn de beurzen in Hong Kong en Sjanghai de afgelopen twee jaar met respectievelijk vijftien en dertig procent gedaald. Chanos heeft dus al gelijk gehad. De komende periode zal uitwijzen of hij het ook zal krijgen.