VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vierde stresstest voor banken realistischer maar niet zaligmakend

Iedere keer wordt de stresstest van banken door de Europese toezichthouder (EBA) realistischer, zo ook bij de vierde variant. Toch blijven de uitkomsten van deze testen zeer betrekkelijk.

De vierde stress houdt in tegenstelling tot zijn drie voorgangers rekening met de verwoestende impact van de schuldencrisis.

De (periferie)staatsobligaties die banken op de balans hebben staan moeten nu wel op marktwaarden meegenomen worden.

Donderdag constateerde de EBA dat Europese banken in totaal 114,7 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben om de klappen te kunnen opvangen als overheden in gebreke blijven. De Europese toezichthouder nam de test af bij 71 banken.

Andere uitkomsten
Andere testcriteria, andere uitkomsten. De beste jongetjes van de klas bij de stresstest deze zomer (de derde) blijken, als rekening wordt gehouden met in gebreke blijvende overheden, voor miljarden aan extra kapitaal nodig te hebben.

Neem de Franse banken BNP Paribas en Société Générale. In juli met vlag en wimpel geslaagd, maar nu is er respectievelijk 1,5 en 2,1 miljard euro aan extra kapitaal nodig.

Idem dito in Duitsland. De Commerzbank (5,3 miljard euro) en Deutsche Bank (3,2 miljard euro) moeten ook aansterken met miljarden. Voor de Commerzbank, de een na grootste bank van Duitsland, zal de uitslag ongelegen komen. Er wordt al langer druk gespeculeerd over nationalisatie van de bank.

Nog flagranter is de uitkomst voor de Spaanse Banco Santander, dat ruim 15 miljard euro moet ophalen. De bank had een ijzersterke reputatie en gold in de kredietcrisis nog als witte raaf in Europa. Zij had zich nauwelijks vergrepen aan Amerikaanse rommelhypotheken. Ook slaagde de bank voor eerdere stresstesten.

Arbitrair gebeuren
Dat maakt eens te meer duidelijk dat toezichthouders achter de feiten aanlopen met hun stresstesten. In 2008 hadden zij oogkleppen op voor de risico´s van complexe Amerikaanse hypotheekproducten, tot gisteren hielden zij (nauwelijks) rekening met omvallende overheden.

Nu doen zij dit dus wel. De EBA verplicht dat banken nu een tijdelijke kapitaalbuffer aanhouden ten opzichte van hun portefeuille aan overheidspapier. Daarbij blijft onvermeld hoe streng deze buffers werkelijk zijn.

Dat de Rabobank (in de test een kapitaalratio van 12,3 procent), ING (9,2 procent) en ABN Amro (10,6 procent) deze test zonder kleerscheuren doorstaan hoeft niet heel geruststellend te zijn.

Zo hebben deze banken bij elkaar voor honderden miljarden aan hypotheken uitstaan. De toezichthouder heeft niet gekeken naar de impact bij een doemscenario op deze portefeuilles, zoals bij het overheidspapier. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de vastgoedinvesteringen van banken.

SNS bank bokje
De geplaagde SNS bank is de enige Nederlandse instelling die niet door de test komt. Het bankonderdeel van de bank verzekeraar heeft een bedrag van 159 miljoen euro nodig om aan de strengere eisen van de EBA te voldoen.

Een fractie van de 114,7 miljard euro die in totaal opgehaald moet worden, maar voor de kleine bank geen sinecure op een beurswaarde van iets meer dan 500 miljoen euro.

Het falen voor de test heeft er vooral mee te maken dat verliezen op rentederivaten die gerelateerd zijn aan overheidobligaties meegenomen dienen te worden.

Een aandelenemissie lijkt in ieder geval niet aan de orde gezien de murw gebeukte aandelenkoers van SNS. CFO

Ferrence Lamp liet dat ook al doorschemeren en mikt op de verkoop van bedrijfsonderdelen. Dat zou bijvoorbeeld de verdere afbouw van vastgoedtak Property Finance kunnen zijn.

Ui pellen
Bij elke stresstest wordt een schil van de ui afgepeld. En de rotte plekjes op de ui worden steeds beter zichtbaar. Eens kijken wat de vijfde strestest van de ui over laat.