VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De E is weer in de maand

De dagen worden nog altijd korter, maar het kantelpunt is nabij. De champagne is besteld en de overmoed die de mannen van de jongens scheidt keert gelukkig weer terug. Zoals ieder jaar in december is het woord ‘eindejaarsrally' dat rondzingt in de columns en beschouwingen van menig beurswatcher.

De E is weer in de maand, zullen we maar zeggen. Een paar voorbeelden:

Uit de nieuwsbrief van beleggersbank Alex:

"Het einde van het jaar nadert. Een hoop beleggers likken hun wonden met een index die op 300 punten bijna 16% lager staat dan de laatste handelsdag van 2010. Maar verwacht u een eindejaarsrally?

Heeft u uw hoop gevestigd op een goede uitkomst van de Eurotop? Of gelooft u in het "januari-effect"? Ach, waar het window dressing betreft kan iedere vermogensbeheerder wel hogere koersen gebruiken, dus wie weet wat er nog in het vat zit."

Arend Jan Kamp op IEX:

"Komt het omdat wij woensdag de maandelijkse IEX Bull/Bear Enquête, de nationale beurssentimentsmeter, juist afnamen op een dag dat de beurzen omhoog vlogen?

Dat valt denk ik wel mee. Voor december bent u in elk geval echt extreem bullish op de AEX. (...) U denkt aan een herstel- of zelfs eindejaarsrally na het bar slechte november."

John Beijer op belegger.nl:

"In mijn laatste column sprak ik over de Sinterklaasdip en dat we vanaf de niveaus die we toen stonden, toen noteerde de AEX rond de 272, konden gaan herstellen.

Ik blijf geloven in een ouderwetse eindejaarsrally dit jaar, gaf ik toen aan. Één zwaluw maakt uiteraard nog geen zomer, maar ik blijf bij mijn visie en verwacht dat de AEX boven de 300 punten het jaar gaat afsluiten."

Roelof-Jan van den Akker op RTL Z:

"Eerst een korte consolidatie, dan een eindejaarsrally."

Harm van Wijk op Beurs.nl:

"De AEX begon feestmaand december sterk en zette daarmee een eindejaarsrally in. Zolang de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden intact is, kunnen we dalingen tot deze steunlijn als gezonde correcties beschouwen.

Het derde Fibonacci-steunniveau, gemeten op basis van de stijging van 308 punten tot 349 punten, heeft de AEX deze week voor een verdere val behoed."

349 punten? O nee, sorry. Deze laatste quote was van 3 december 2010. Maar what's another year?