VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kredietbeoordelaars houden druk op de ketel

De drie grote Amerikaanse kredietbeoordelaars blijven met argusogen kijken naar de verrichtingen in Europa. De ‘rating agencies' lijken wel erg op de korte termijn gericht.

Zowel Moody's als Fitch laken de trage manier waarop Europa de problematiek aan het oplossen is.

Door niet in één keer orde op zaken te stellen lopen de kosten van de crisisbestrijding verder op en neemt in de tussentijd het risico op wanbetaling van landen toe, zo stellen zij.

Volgens en Fitch heeft de eurotop eigenlijk niets nieuws gebracht. Er mag dan weliswaar een afspraak gemaakt zijn over begrotingsdiscipline, echte duidelijke afspraken heeft dat volgens beide kredietbeoordelaars niet opgeleverd.

De acute schuldproblemen zijn daarmee niet opgelost, waardoor Europese landen en banken gevoelig blijven voor schokken op de obligatiemarkt, aldus Moody's.

Nieuw oordeel
Moody's waarschuwde meteen na de top dat de ratings van alle EU-landen het risico op een neerwaartse aanpassing van de kredietbeoordeling lopen.

durfde het zelfs aan een flinke economische neergang in de hele regio te voorspellen.

Standard & Poor's (S&P) liet na de top weten spoedig met een nieuw oordeel te komen over de kredietwaardigheid van de vijftien eurolanden.

Vlak voor de top had S&P en Europese leiders gemaand om met een meer samenhangende en robuuste aanpak van de crisis op de proppen te komen.

Die aanbeveling volgde op de waarschuwing dat zelfs de ratings van triple A landen als Nederland, Duitsland en Oostenrijk het risico op een downgrade lopen.

Meer macht ECB
Opvallend is dat S&P graag had gezien dat de rol van de Europese Centrale Bank (ECB) doortastender wordt.

Dat het begrotingsakkoord de ECB niet heeft overtuigd om op veel grotere schaal staatsobligaties te gaan opkopen, is in de ogen van S&P negatief voor de kredietstatus van de landen in de eurozone.

Korte termijn
Amerikaanse ratingbureaus lijken vooral oog te hebben voor de korte termijn en blijken weinig gevoelig voor de politieke aardverschuiving in Europa.

Ook het feit dat de ECB waakt voor de gevaren van grootschalige monetaire financiering, maakt geen indruk bij de rating bureaus.

Goede kans dat de markten een behoorlijk aantal downgrades te wachten staat de komende weken, inclusief het verlies van de AAA-status van enkele landen. Europa gaat daarmee richting een AA+ omgeving.

Dat kan een schok te weeg brengen en de rentetarieven van perifeer staatspapier weer eens flink laten oplopen.

Of ook de rente van landen als Nederland en Duitsland zullen stijgen bij een downgrade is nog maar de vraag. Beleggers blijven op zoek naar veilige havens en dan zijn Duitsland en Nederland uitgelezen kandidaten binnen de eurozone.

Per slot van rekening heeft de Amerikaanse rente niet erg geleden onder het recente verlies van de AAA-status.

Problemen verergeren
Duidelijk si in ieder geval dat de commentaren van de ratingbureaus de economische zorgen in Europa er niet lichter op maken, of ze nu terecht zijn of niet.

Hogere leenkosten en het mogelijke risico dat banken de kredietkraan verder dichtdraaien maken het voor landen niet eenvoudiger de begroting op orde te brengen.

De oplossingen die door de Europese politiek worden gezocht zijn gericht op de lange termijn.

Het is uiteindelijk aan de markt om hier vertrouwen in te krijgen, waardoor ook het kortetemijn probleem van hoge rentes en kredietschaarste tot het verleden gaan behoren.