VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaanse Centrale Bank bezorgd over ontwikkelingen schuldencrisis

De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, stemt zijn beleid af op verdere ontwikkelingen in de Europese schuldencrisis. Een nieuw rondje steun blijft voorlopig uit.

De uitkomsten van de recente eurotop hebben de twijfels van beleggers niet kunnen wegnemen. De weg naar duurzame afspraken zit nog vol met valkuilen en dat baart zorgen.

Fed-baas Ben Bernanke denkt er net zo over. Beleggers reageerden teleurgesteld op het feit dat Fed haar laatste munitie, een derde ronde van kwantitatieve verruiming, in de kast hield.

De Fed wil afwachten hoe de Europese schuldencrisis zich verder ontwikkelt en wat de effecten hiervan zijn op de Amerikaanse economie.

Vooralsnog lijkt de Amerikaanse economie iets beter te draaien dan verwacht, maar ook hier zijn de signalen gemengd. Zo bleken de Amerikaanse detailhandelscijfers over de maand november tegen te vallen.

Bernanke herhaalde dat hij de rente nog ten minste tot medio 2013 op het huidige niveau van 0-0,25 procent zal houden.

Verder wordt ‘Operatie Twist' voortgezet. Een programma waarin de Fed voor 400 miljard dollar kortlopende obligaties in portefeuille verruild voor lang lopende leningen. Doel hiervan is de lange rente te drukken.

Geen nieuwe actie dus van de Federal Reserve, die constateert dat de arbeidsmarkt licht herstelt en verwacht dat de economie de komende kwartalen in een gematigd tempo zal groeien.

Risicofactor één voor de Amerikaanse economie is en blijft Europa, wat voor spanningen zorgt op de financiële markten. De Fed spreekt zelfs over een significant neerwaarts risico dat hiervan uitgaat.

Europa fragiel
Het beeld in Europa blijft dan ook zeer onrustig. Veel aandacht gaat uit naar de herfinancieringspraktijken van Zuid-Europese landen.

Meest zorgelijke wat hierbij op de achtergrond speelt is dat de Europese economie steeds meer vaart begint te verliezen.

Het Europese noodfonds EFSF slaagde met een emissie van kortlopende schuldtitels. Het noodfonds trok een kleine 2 miljard euro aan.

De rendementsverwachting van 0,22 procent is bijzonder laag maar is relatief aantrekkelijk ten opzichte van Nederlandse en Duitse kortlopende leningen die momenteel zelfs een negatief rendement geven.

Een recente veiling van Spaans kort papier verliep succesvol, maar de ogen zijn vooral gericht op emissies van langlopende staatsobligaties.

Daaruit valt beter op te maken wat de risicoperceptie van de markt is ten aanzien van de kredietwaardigheid van eurolanden. Kortlopend papier wordt ook vooral door binnenlandse beleggers opgepikt.

Italië voor de hoofdprijs
Italië slaagde er vandaag in het maximale bedrag van 3 miljard euro met een looptijd van 5 jaar uit de markt te trekken.

Dat is gunstig, al viel de hoogte van de rente tegen. Italië moet 6,47 procent betalen, het hoogste percentage sinds 1997 en ook hoger dan bij de vorige emissie in november toen de rentevergoeding uitkwam op 6,29 procent.

De financiële markten zullen nog gedurende lange tijd in de ban zijn van de Europese schuldencrisis. Alleen in het eerste kwartaal van 2012 moet er voor ruim 200 miljard geherfinancierd worden.

De crisis begint ook in toenemende mate de reële economie begint aan te tasten, terwijl oplossingen complex blijken en langere tijd in beslag zullen nemen.