VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Drie hoofdpijndossiers voor nieuwe topman Grontmij

Met het aangekondigde vertrek van topman Sylvo Thijsen is de schoonmaak aan de top voltooid. De poppetjes zijn ingevuld, het echte werk kan beginnen. Drie hoofdpijndossiers voor de nieuwe roergangers.

Een nieuw winstalarm kost Grontmij-bestuursvoorzitter Sylvo Thijsen uiteindelijk toch zijn positie. Maar niet meteen zijn baan, want hij blijft nog wel een half jaar aan als gewoon bestuurder. 

Dat Thijsen zijn langste tijd als opperhoofd bij het in zwaar weer verkerende concern had gehad, was geen verrassing.

De timing wel. Krap een maand geleden kreeg Thijsen, 27 dienstjaren bij Grontmij waarvan acht jaar als bestuursvoorzitter, nog de tijdelijke steun van commissarissen en enkele grootaandeelhouders.

De nieuwe roerganger heet Michiel Jaski. De 52-jarige Jaski stapte vorig jaar plotseling op bij branchegenoot Arcadis om ‘meer tijd met zijn gezin door te brengen'.

Bij Arcadis gaf hij leiding aan de Europese activiteiten. Met het einde van zijn sabbatical in zicht, kon hij de lokroep om hoogste baas te worden bij het geplaagde Grontmij niet weerstaan.

Winstwaarschuwing
Een nieuwe winstwaarschuwing heeft Thijsen's vertrek nu bespoedigd. Eerder verwachtte Grontmij 2011 af te sluiten met een bedrijfsresultaat (ebita) tussen de 40 en 46 miljoen euro.

Maar het tempo van de herstructurering is opgeschroefd en dat gaat gepaard met extra kosten die in het lopende kwartaal worden ingeboekt. De ebita zal daardoor in de bandbreedte 36 tot 40 miljoen euro uitkomen. Over het hele jaar 2011 zal Grontmij rode cijfers schrijven.

De beurswaarde is inmiddels geïmplodeerd tot een schamele 105 miljoen euro, bijna een tiende van de verwachte jaaromzet over 2011. De beurskoers staat op het laagste niveau in zeven jaar.

Hoofdpijndossiers
Jaski kan samen met de nieuwe financieel directeur Frits Vervoort aan de bak. Het piept en het kraakt bij Grontmij. Een greep uit het prioriteitenlijstje dat de nieuwe tandem moet afwerken.

1. Financiële huishouding op orde brengen

Zonder twijfel hét hoofdpijndossier: de wankele financiële positie van het ingenieursbureau.

Aan het eind van het derde kwartaal torste het bedrijf een nettoschuld van 220 miljoen euro met zich mee. Er loopt inmiddels een onderzoek naar ‘de mogelijkheden om de financiële structuur van de onderneming te verbeteren', zo liet Thijsen de VEB vorige week in een brief nog weten.

Beleggers houden serieus rekening met een claimemissie, een aandelenuitgifte aan bestaande aandeelhouders. Zo'n pijnlijke beslissing is door een nieuwe baas makkelijker te nemen dan door iemand die besmet is door het verleden.

De schuldpositie liep vooral door het begin 2010 overgenomen Franse Ginger op tot zorgelijke proporties. Voor Ginger legden Thijsen en Zuydam 155 miljoen euro op tafel, grotendeels betaald door een nieuwe kredietfaciliteit. In 2006 was het Deense Carl Bro al voor 168 miljoen euro ingelijfd.

Onder leiding van het duo heeft Grontmij gegokt en verloren. Door de bezuinigingsdrift van vooral de Britse en Nederlandse overheid staan de omzet en operationele kasstroom van Grontmij zwaar onder druk.

Inmiddels zo zeer dat Grontmij in de tang bij haar huisbanken zit. De rente- en aflossingsverplichtingen lopen door, terwijl de inkomsten haperen. 

2. bezuinigen en orders binnenslepen tegelijk

De balans opschonen door desinvesteringen of een aandelenemissie is één ding, deze vervolgens comfortabel houden iets heel anders. Jaski´s aanvalplan zal nog wel enkele maanden op zich laten wachten.

De conjunctuurmalaise raakt Grontmij, dat sterk afhankelijk is van opdrachten van gemeenten, waterschappen, provincies en nationale overheden, vol.

Lucratieve nieuwe opdrachten zijn er nauwelijks, al binnen gesleepte orders worden uitgesteld of opdrachtgevers willen eerder gegund werk heronderhandelen. Jaski moet dus de boer op om zeker te zijn van toekomstige opdrachten tegen aanvaardbare marges.

Tegelijkertijd is kostencontrole het devies. Grontmij haalt de bezem door het personeelsbestand. In Nederland verdwijnen 150 tot 200 banen en het concern sluit de komende jaren 14 van de 22 kantoren in Nederland.

3. Vertrouwen beleggers herwinnen

Grontmij heeft het vertrouwen van beleggers de laatste jaren op de proef gesteld. Aan Jaski de taak om het besmette blazoen op te poetsen.

Zo weigerde Thijsen de overname van Ginger ter goedkeuring voor te leggen aan de aandeelhouders. Volgens de wet op dat moment misschien niet verplicht, maar de omvang en risicovolle financiering van de overname gaven genoeg aanleiding om destijds open kaart te spelen met beleggers.

Ook heeft de schimmigheid over de manoeuvreerruimte bij haar huisbanken het imago van Grontmij als gesloten bedrijf versterkt. Ondanks aandringen van beleggers wilde Thijsen de bankafspraken niet prijsgeven.
 
LEES MEER:

9 november 2011

8 november 2011

18 augustus 2011

13 mei 2011

10 maart 2011

15 juni 2010

17 mei 2010

11 maart 2010





Gerelateerde artikelen