VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Genoeg munitie minister De Jager om verkoop optiebeurs tegen te houden

Minister De Jager van Financiën zou volgens bronnen de verkoop van Amsterdamse optiebeurs willen tegenhouden. Hoe zou hij dat kunnen doen?

Nog twee maanden te gaan voordat de Europese Commissie moet beslissen over de tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse.

En steeds wordt duidelijker dat de weerstand groeit tegen mogelijke gevolgen van dat samengaan.

Vorige week liet NYSE Euronext weten een deel van de derivatenhandel (opties, futures) in Amsterdam, Parijs en Brussel te verkopen om toestemming te krijgen van de Europese mededingingsautoriteiten.

Dat zou onder meer betekenen dat alle handel in individuele aandelenopties uit Amsterdam zou verdwijnen.

Opmerkelijk
Dat NYSE Euronext überhaupt tot deze concessie bereid blijkt is al opmerkelijk. Toen afgelopen april ook de beurzen in een fusie met beursbedrijf NYSE Euronext waarschuwde NYSE Euronext juist voor een soortgelijke ingreep.

De twee Amerikaanse beurzen zouden de beurs in Amsterdam splitsen in een optie- en een aandelenbeurs. NYSE Euronext was hier fel op tegen. Het concern noemde dit een 'strategische fout.'

Cees Vermaas, de topman van NYSE Euronext Amsterdam, noemde de risico's die ontstaan bij scheiding van optie- en aandelenmarkten ‘niet te overzien'.

VEB-directeur Jan Maarten Slagter heeft al eerder laten weten het ongewenst te vinden als een belangrijk deel van de derivatenhandel uit Amsterdam verdwijnt. 'Wij zijn bang dat Amsterdam wordt uitgekleed. Dan praten wij hier straks met een directeur die eigenlijk niets meer over de beurs te zeggen heeft.'

Verklaring geen bezwaar
En nu zou er volgens bronnen van Het Financieele Dagblad ook weerstand tegen de plannen bestaan in Den Haag. De minister van financiën moet een verklaring van geen bezwaar afgeven voor de verkoop van de derivatenhandel en zou daar niet toe geneigd zijn.

Zonder die verklaring is verkoop niet mogelijk. Dat zou een fusie tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse op losse schroieven zetten als er geen andere maatregelen genomen zouden worden.

Minister De jager heeft genoeg wapens om geen verklaring te geven. In april zette hij op een rij in een brief aan de Tweede Kamer.

Er staan om goedkeuring te weigeren. De meest ter zake doende in deze situatie is dat de fusie geen bedreiging mag vormen voor "de gezonde en prudente bedrijfsvoering van de gereglementeerde markt."

Bovendien behoudt de minister zich het recht voor om ook andere factoren in zijn beslissing mee te nemen. Daarmee is er veel speelruimte.

Beleggers beschermd
Tot slot nog even terug naar augustus 2006. Toen moest minister van financiën Gerrit Zalm geven aan de voorgenomen fusie van Euronext en NYSE. Hij gaf toen aan dat te weigeren als "de positie van beleggers op de effectenbeurs in het geding is."

Uiteindelijk gaf Zalm voor die fusie. Maar de voorwaarden van toen blijven ook nu overeind.