VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Schuldencrisis zet overnamemarkt op laag pitje

De mondiale markt voor fusies en overnames is dit kwartaal met een derde in elkaar gestort. Met name Europa wordt gemeden. Voor 2012 zijn de verwachtingen gemengd.

Weinig ondernemingen durven of kunnen in deze onzekere tijden nog grote strategische stappen te maken.

Mondiaal ging er in de fusie- en overnamemarkt dit kwartaal 375 miljard dollar om, 32 procent minder dan een jaar geleden.

En als er al overgenomen of gefuseerd wordt dan bij voorkeur niet in Europa, waar de activiteiten met dik 40 procent terugvielen.

Onder grote bedrijven en kapitaalverschaffers heerst momenteel de stemming ‘hoe verder weg van Europa hoe beter'.

Financiering lastiger
De terughoudendheid van banken in kredietverstrekking is deels debet aan de teruggang.

De toegenomen risicoaversie van kapitaalverschaffers komt naar voren in hogere rendementseisen, waardoor investeringsprojecten al snel minder interessant worden.

Dit geldt vooral voor de wat minder kredietwaardige bedrijven. Ondernemingen met een hoge kredietstatus zijn nog wel gewild en betalen in sommige gevallen zelfs minder dan een land als Frankrijk.

Alleen al de toegenomen onzekerheid over toekomstige kasstromen zorgt er voor dat investeringsprojecties minder gunstig ogen en de behoefte aan kapitaal afneemt.

Amerikaanse bedrijven zijn dit jaar nog wel wat actiever geweest op het fusie en overnameterrein. De fusie- en overnameactiviteit van Europese ondernemingen is dit jaar vlak ten opzichte van 2010.

Door de gedaalde beurskoersen is het voor bedrijven ook stukken onaantrekkelijker om overnames te betalen door extra aandelen uit te geven.

Strop voor investment banks
Minder fusies, overnames en aandelenemissies raken de grote investment banks in het hart.

Naar schatting verdienen zij dit jaar 72,6 miljard dollar, acht procent minder is dan in 2010.

Vooruitzichten troebel
Wat 2012 gaat brengen qua fusies en overnames is onduidelijk. Zet de crisis door dan kunnen de activiteiten op dit gebied heel goed verder inzakken.

Natuurlijk biedt een crisis ook kansen voor bedrijven om relatief goedkoop een strategische zet te doen, juist ook in Europa.

Daarnaast zal de trend van globalisering doorzetten. Westerse bedrijven zullen in Azië en in andere opkomende landen willen groeien, terwijl grote bedrijven uit deze landen steeds kapitaalkrachtiger worden zich hier in te kopen.

En investmentbanks? Die zouden kunnen gaan profiteren van zwakke balansen. Door de crisis zullen meer bedrijven aandelen moeten gaan uitgeven om hun balans te versterken. En dat levert begeleidende banken weer inkomsten op.