VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers kiezen topman van het jaar 2011

Wie is de beste topman van 2011 volgens beleggers? Wij maakten een voorselectie, u heeft het laatste woord.

Het beursjaar 2011 is voor beleggers geen onverdeeld genoegen gebleken. Niks jaar van het aandeel.

Waar veel beurskenners vooraf flinke koersstijgingen voorzagen, is de algemene trend gewoon fors omlaag. De Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX daalde tot de Kerst met bijna 12 procent ten opzichte van 1 januari.

Toch wist een aantal beursfondsen zich te onttrekken aan de malaise.

Uit die groep selecteerden wij vijf bestuursvoorzitters.

Wie van deze vijf wordt de topman van het jaar 2011? U heeft daarin het laatste woord. Maak uw keuze uit de kandidaten en stem. Staat uw favoriet er niet tussen? Dan kunt u zelf een suggestie doen.

STEMMING GESLOTEN
U kunt inmiddels niet meer stemmen

MICHIEL ALTING VON GEUSAU
 
Bedrijf:  
Rendement 2011: 51,5%*
Michiel Alting von Geusau is ondertussen al bijna tien jaar de topman van het internetservicebedrijf uit Waalwijk.

Menig belegger kent de naam Docdata van de productie van cd’s en dvd’s. Intussen is het roer omgegooid richting e-commerce diensten. Voor onder meer Bol.com, Bijenkorf en V&D wikkelt Docdata de internetverkopen af.

Beleggers lijken veel vertrouwen te hebben in de positie van het bedrijf binnen die snelgroeiende markt, gezien de forse stijging van het aandeel.

ERIC MEURICE
 
Bedrijf:
Rendement 2011: 9,9 %*
Maar weinig beleggers zullen topman Eric Meurice van chipmachinefabrikant ASML herkenen. Cijferpresentaties en interviews laat hij graag over aan zijn financiële rechterhand Peter Wennink.

Hoewel de resultaten tot voor kort hoge pieken en diepe dalen vertoonden, lijkt de wereldmarktleider minder gevoelig te worden voor de economische cyclus. 

Het Veldhovense bedrijf koerst inmiddels af op een recordomzet van ongeveer 5,5 miljard euro in 2011.


PAUL POLMAN
 
Bedrijf:  
Rendement 2011: 13,9%*
Paul Polman, sinds 2008 bestuursvoorzitter, is de eerste topman in zeer lange tijd die niet uit Unilevers eigen kweek kwam.

Polman valt in positieve zin op door zijn aandacht voor waardecreatie en duurzaamheid. Hij hekelde dan ook de koppeling van beloningen aan successen op de korte termijn. 

Polman heeft zich de laatste jaren sterk gemaakt om de scheve machtverhoudingen van beleggers in Unilver terug te draaien.

PIET VEENEMA 
 
Bedrijf:
Rendement 2011: 18%*
Piet Veenema staat sinds 2003 aan het roer en heeft inmiddels zijn stempel op de onderneming gedrukt.

Van een klein industrieel conglomeraat met drie divisies is Kendrion verworden tot bedrijf met focus op nog één onderdeel: elektromagneten. Een succesvolle keuze.

Het veel kleinere Kendrion is nu veel winstgevender dan in 2003. Inmiddels liggen de resultaten boven het niveau van voor de crisis.


PETER VOSER
 
Bedrijf: